Ik ben Lieke van Boxtel, ik ben 24 jaar en ik woon in Breda.  Ik heb een achtergrond…

Anne-Will is 24 jaar en heeft autisme. Ze heeft de vakopleiding Fijn Hout gehaald en is daarna doorgestroomd naar het ROC als meubelmaker en interieurbouwer. Nu werkt ze bij La Poubelle in Tilburg op de houtafdeling. Tegelijkertijd is ze bezig met het realiseren van haar droom: haar eigen bedrijf als interieurbouwer. Ik had de eer om Anne-Will te interviewen.

Wat is jouw droom? Enthousiast reageert ze: “Interieurbouw. Ik wil misschien een eigen bedrijf. Maar dan zal ik wel iets beter mijn best moeten doen. En beter tekeningen kunnen maken zelf.”

Je droom is dus meubels maken?

“Ja! Tafels, stoelen, banken… Wat de klant maar nodig heeft. Bezig zijn met mijn handen en het hout ruikt zo lekker. Laatst heb ik een bank gemaakt, en dat was echt wel vet. Van begin tot eind. Dus niet ergens aan beginnen en dat dan, als ik even niet ben geweest, iemand anders het af heeft gemaakt. Gewoon helemaal zelf.”

houtbewerking; meubels maken

Anne-Will heeft er goed over nagedacht hoe dat dan zou werken.

“Ik wil maar drie dagen in de week gaan werken. Ik denk niet dat ik meer aankan. En dan zou ik in die twee dagen kunnen hobbyen zelf. Dat was de bedoeling. Dus dan heb ik wel gewoon nog een vast inkomen, dat ik niet afhankelijk ben of ik nou wel of niet een opdracht zou hebben.”

Voor nu is haar werkplek bij La Poubelle haar droomruimte. Door haar autisme is het soms moeilijk om alles mee te krijgen. Rust pakken is dan precies wat ze nodig heeft.

“Het is leuk werk met leuke collega’s. Als het niet zo goed gaat dan hoef ik me niet perse volledig 100% in te zetten. Als het even niet gaat kan ik naar buiten. Gewoon even rustig gaan zitten of niks doen. Bij een normale werkplek kan dat niet helaas.”

Ben je je altijd al bewust geweest van je autisme?

“De diagnose is drie jaar geleden gesteld. Ik wist het wel, of althans ons mam zei het al. Alleen omdat ik vroeger gewoon altijd mee ging, heeft ons mam me nooit laten testen. En nu ik er last van heb gekregen, hebben ze testjes gedaan en daaruit kwam autisme.”

Sinds je het weet, weet je dan beter hoe je ermee om moet gaan?

“Nee dat ben ik nog aan het leren. Het leren omgaan met mijn autisme en kijken wat het ook inhoudt voor mijzelf.”

Anne-Will is bezig om haar droom werkelijkheid te maken. Dat doet ze met de begeleiding van het initiatief Droomruimte. Droomruimte helpt jongeren met autisme om dromen waar te maken door middel van een persoonlijke aanpak en het inzetten van een groot netwerk.

Wat heeft Droomruimte onder andere voor jou gedaan?

“Verschillende plekken bezoeken. We zijn bij Frits geweest.”
En je bent door Droomruimte je hobby’s aan het uitbreiden. Je bent bijvoorbeeld begonnen met boksen, toch?
“Ja dat is alweer afgelopen. Die personal trainers, ik heb ze gewoon allemaal al gehad. Dat was echt vet. De laatste drie keer ook alleen geweest. Ik baal dat dat voorbij is.”

Andersom is er ook een leuke samenwerking ontstaan. Anne-Will is namelijk deel van de projectgroep die Droomruimte aan het vormgeven is.

Je hebt eigenlijk een beetje een dubbele rol, als projectlid en als deelnemer. “Eigenlijk gewoon als projectlid. Deelnemer is het ook wel maar ik deel mee omdat ik projectlid ben en als ervaringsdeskundige natuurlijk.”

Ze is betrokken geraakt door de projectleider die tijdens een ASSK*-avond om hulp heeft gevraagd. Samen met iemand anders heeft Anne-Will zich opgegeven.

Waarom heb je je aangesloten bij Droomruimte?

“Vanuit gevoel ook wel. Want ik zit natuurlijk met hetzelfde probleem waar al die andere honderdduizenden mensen mee zitten. Omdat ik toch wel vind dat wij, mensen met autisme, ook gewoon een goede werkplek ergens nodig hebben.” Maar ze verbetert zichzelf: “of eigenlijk moeten hebben.“

Wat vind je er nou zo leuk aan?
“Ik doe het om andere mensen te helpen. Ik heb alle trainingen gevolgd.”

Hoe was dat?
“Soms zwaar, gewoon op dagen dan waren we een weekendje naar Disneyland geweest en toen kwamen we op de maandag terug en op de dinsdag hadden we de training. En ik was er gewoon!”

Anne-Will is dus druk bezig om haar droom om interieurbouwer te worden waar te maken, en helpt tegelijkertijd ook andere om hun dromen waar te maken. Ik voel me bevoorrecht om haar te mogen interviewen en met haar samen te werken aan het toffe project Droomruimte.

Denk je dat je droom waar gaat komen samen met Droomruimte?

“Ik denk het wel. Ik denk dat ik voorlopig nog bij La Poubelle blijf, maar ik ben er wel mee bezig in ieder geval. Dus ik heb al een deel van mijn Droomruimte.”
Als ik haar vraag of we haar nog vaker gaan zien antwoord ze: “Ja, we zijn bezig met een film. Stiekem vind ik dat wel leuk.”
Ik kijk uit om de film, die haar ervaringen met de begeleiding van Droomruimte weergeeft, te bekijken. Jij ook?

 

Heb jij misschien een leuke kans voor Anne-Will om haar droom te verwezenlijken? Of wil je meer weten over Droomruimte? Neem dan vooral contact met me op, ik help je graag verder!

 

* Dit is een avond voor jongeren om samen te komen. Is onder andere van het autisme netwerk.