Hierbij zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Lotte en ben 28 jaar. Ik woon op mezelf in…

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen, was ik bezig met de procedure om mijn rijbewijs te kunnen halen. Hiervoor moeten een hoop hordes genomen worden en soms komt het voor dat je bij een horde blijft steken, dit is bij mij het geval.

Eerder schreef ik al dat het financieren van de autorijlessen niet zo gemakkelijk is. De rijlessen zelf zijn goed te bekostigen, de prijzen zijn hetzelfde als bij een reguliere rijschool. Maar omdat de rijschool waarvan ik afhankelijk ben vlakbij Rotterdam is gevestigd, komen er een hoop reiskosten bij op. Alles bij elkaar is een rijles net zo duur als vier reguliere lessen. Aangezien je uit moet gaan van 40 a 50 rijlessen, is dit voor mij met mijn Wajong-uitkering niet op te brengen.

U zult wel denken: “waar begin je dan aan”? Mensen die een Wajong-uitkering hebben en die studeren of werken, krijgen de reiskosten hiervoor vergoed vanuit het UWV. Als je dan een rijbewijs wilt halen, kan je een aanvraag doen voor een vergoeding in de rijlessen en de beschikking over een leenauto. Zolang je werkt of studeert, mag je dan van deze auto gebruik maken. De voorwaarde is wel dat deze kosten lager liggen dan de huidige reisvergoeding, een mijn geval een rolstoeltaxi. Het UWV is namelijk verplicht, om altijd de meest goedkope en adequate oplossing aan te bieden. Ze kunnen hierbij geen rekening houden met de situatie en het bevorderen van de vrijheden. Hier ligt het probleem voor mij. Aangezien ik dicht bij mijn onderwijslocatie woon, is het vergoeden van taxivervoer goedkoper voor het UWV.

Zoals ik al zei, ben ik helaas niet in staat om alles zelf te financieren. Ik vind het uiteraard heel erg jammer en baal ervan dat mij momenteel niet deze mogelijkheid geboden kan worden. Het rijbewijs had mij veel vrijheden en mogelijkheden opgeleverd. Ondanks dat, snap ik de beweegredenen van het UWV en accepteer ik hun afwijzing.

Mijn avontuur is nu van de baan, maar ik hoop zeker niet voor altijd. Hopelijk krijg ik ooit nog de kans om dit avontuur aan te gaan en mijn rijbewijs daadwerkelijk te halen. Ik blijf in ieder geval positief en geloof in mijn mogelijkheden en in de toekomst.

 

 

0