**op 23 november 2016 is Eelco, gesteund door zijn naasten, in alle rust overleden. Zijn euthanasiewens is op…

Balans

 

Laat dat maar eventjes op je inwerken. Balans. Als u een woord kent dat in de GGZ vaker “misbruikt” wordt dan hoor ik het graag van u. De zin “alles is een keuze” komt in de buurt, maar dat zijn 4 woorden dus dat telt niet.

Balans, alles draait om de balans. Een balans tussen werken en ontspannen. Tussen dingen doen waar je plezier in hebt en de dingen die moeten gebeuren. Balans tussen de positieve dingen en de negatieve dingen. Als je de balans maar hebt dan komt alles goed. En die balans maak je zelf, want immers “alles is een keuze”

Ik heb moeite met die balans. Als er nu helemaal geen invloeden van buitenaf bestonden, in dat geval is die balans wel te doen. Maar ja elke keer als ik de balans denk gevonden te hebben dat wordt die weer verstoord. Door dingen waar ik geen of heel weinig invloed op heb. En die “keuze” die ik heb? Soms heb je geen keuze.

De laatste tijd ben ik erg bezig met dingen die mij veel kracht kosten. Hard aan mezelf aan het werk zoals we dat dan zo mooi noemen. En om daar de balans in te vinden doe ik naast aan mezelf werken dus graag dingen voor anderen. Dat is mijn manier van de balans vinden. Een van die dingen is mijn vrijwilligers werk, wat ik al jaren met (zeer wisselende inzet vanwege mijn belastbaarheid) met heel veel plezier deed.

Deed ja, want de laatste tijd merk ik dat, om het woord maar weer te gebruiken, de balans ook daar helemaal weg is. Ik merk dat de laatste tijd het me daar veel meer kost dan het me oplevert. Ik ga u niet lastig vallen met alle details, maar de korte versie is dat ik merk dat ik in oude bekende valkuilen aan het trappen ben. En dan komt nu de “keuze”, ik heb er 3

1. Ik stop (tijdelijk) met mijn vrijwilligerswerk

2. Ik blijf doorgaan en loop mezelf helemaal voorbij

3. Ik blijf doorgaan en schakel al mijn hulp die ik heb in om het vol te blijven houden.

1 is voor mij geen optie, want ik voel me verantwoordelijk voor dingen die ik in gang heb gezet en mijn taken die ik daar heb. Natuurlijk kan ik stoppen, maar de stress die ik dan zou hebben (nog afgezien van het schuldgevoel) zou zo erg zijn dat ik me echt niet beter ga voelen.

2 is ook geen optie, 5 jaar geleden zou ik dit nog gedaan hebben, maar ik ken mezelf zoveel beter nu. Doorgaan en uitbranden lost niets op, sterker nog dan zou ik uiteindelijk bij keuze 1 terecht komen en….. nou ja u snapt het wel

3 dan? Tja dat is eigenlijk hou ik het de laatste tijd al heb gedaan. Maar dan zou ik nu moeten toegeven waardoor het komt dat ik de balans kwijt ben en het zo slecht gaat. Dan gaan ze vast optie 1 voorstellen….

Ik weet het gewoon eventjes niet meer. Ik denk dat ik een 4de optie moet gaan creëren. Een combinatie van de 3. Ik stop met extra taken en dingen die ook door andere gedaan kunnen worden, blijf doorgaan met de rest en loop mezelf af en toe voorbij, wanneer dat gebeurd schakel ik me hulp in. En leg ze uit dat het niet ideaal is, maar dat dit voor mij het minst schadelijke is. Oftewel de beste “keus” met de beste balans.

Nu maar hopen dat er niets gaat gebeuren wat die balans gaat verstoren….

0