Ik ben Vlinder en ik ben op dit moment van schrijven een dame van 39 jaar oud. Ik…

Dalen en pieken, ja, ik zet deze uitspraak bewust andersom.
Van kinds af aan heb ik al veel te maken met stemmingswisselingen. Dat is niet alleen lastig voor mijn omgeving maar misschien nog wel lastiger voor mijzelf om mee om te gaan.
Het is iets wat niemand ziet, op de stand van m’n gezicht na dan.
De dalen die ik doorga zijn best diep en ik zie dan echt alles enorm zwart en negatief. Vroeger sprak ik dit meer uit en liet ik het meer zien. Nu ik ouder word weet ik dat mensen alleen je negatieve kanten onthouden en ben daardoor veel nieuwe vriendschappen dan ook vrij snel kwijtgeraakt. Nu sluit ik me vaker op en zoek ik geen contact op omdat ik er anderen niet mee lastig wil vallen. Ik weet wel dat dat ook niet de oplossing is maar ik kan echt een heel naar persoon zijn wanneer ik stoei met depressie.

113.nl

Ontelbare keren ben ik op die site geweest sinds dat hij bestaat. Ik ken helaas teveel mensen die er toch voor gekozen te hebben om de regie in handen te nemen en zich van het leven beroofd hebben. Op dat soort momenten denk ik aan een quote die ik ooit gezien heb. “Met zelfmoord stop je de pijn niet, je verschuift het alleen maar.” En dat heb ik ook gezien en dus ervaren. Ik heb om een aantal mensen zoveel verdriet van gehad, soms echt heart-broken. Dat het mij nog altijd wel weerhouden heeft -denk ik- om het niet te doen terwijl ik met dat soort gedachtes al vanaf kinds af aan rondloop.
Het is lastig te begrijpen maar nog lastiger uit te leggen hoe het voelt om met die demonen te moeten strijden iedere keer maar weer. Het blijft ook altijd moeilijk om iemand ermee te helpen omdat ze zelf vaak niet eens weten wat zou kunnen helpen omdat zo lastig is uit te leggen.

Voel je niet schuldig

Er zijn helaas echt al veel mensen die iemand kennen met depressies. Ieder mens is anders dus iedere depressie ook. Veel nabestaanden voelen zich dan ook schuldig met de vraag “waarom” en “had ik maar”. Maar die vragen zijn niet helpend, die vragen maken je vaak alleen nog maar verdrietiger. Velen voelen zich schuldig, maar je kan er echt niets aan doen als een ander ervoor kiest om niet meer verder te leven. Hoe moeilijk het ook is, bedenk dat die persoon die er niet meer is nu zijn rust heeft en niet meer hoeft te vechten tegen die demonen, die innerlijke pijn. Wanneer iemand gestorven is aan een ziekte zoals kanker, kunnen we veel vaker troost er in vinden dat die persoon nu geen pijn meer heeft en hoeft te lijden . Eigenlijk is het met een depressie precies zo, hoe hard dit ook klinkt. Een depressie zie je niet en je ziet een persoon niet lijden terwijl deze enorm lijdt en veel pijn heeft van binnen.

Wilskracht en overlevingsdrang

Ik heb mij wel een laten vertellen, meerdere malen, dat ik over een heel groot doorzettingsvermogen en overlevingsdrang beschik. In mijn dalen ervaar ik dat natuurlijk helemaal niet zo. Maar wanneer de zon weer achter mijn wolken voorbij komt zie ik dat soms wel in. Weet wat ik allemaal heb doorstaan, het begon al voor en tijdens mijn geboorte. Ik ben eerder dood dan levend ter wereld gekomen. Om mijn anonimiteit te bewaken kan ik hier niet echt ver op ingaan. Het is nu eenmaal zo en ik ben er nog. Dit jaar word ik 40 en velen die ik ken hebben het nooit mogen halen. Het is allemaal erg tegenstrijdig soms, omdat ik zo vaak niet gelukkig of blij met mijzelf ben. Mijn pad is lastig maar nog steeds wandel ik, soms kruipend, soms huppelend. Ik ben blij dat de herfst en de winter voorbij zijn en dat we nu inmiddels al in de lente zitten. Maar de zomer kan er voor mijn gevoel niet snel genoeg zijn omdat ik me tijdens dat seizoen het beste voel, zowel geestelijk als lichamelijk.

 

Heb je net als Vlinder last van dalen en pieken? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0900-0113 of chat via www.113.nl. Anoniem, gratis en 24/7.
+2