** Op 12 juni 2013 heeft Elmira in allerust en op een waardige manier afscheid genomen van het…

Zo’n eenvoudige zin, uitgesproken door de moeder van Madelon, die zelfmoord heeft gepleegd. In de laatste aflevering van Vals Plat, sprak zij samen met haar zoon over de impact van deze daad. Steeds vaker is dit moeilijke onderwerp in de verschillende media te horen, te zien of te lezen. En dat is maar goed ook. Het taboe rondom denken en praten over zelfmoord moet verminderd worden.

Zeker in een tijd van bezuiningingen, wachtlijsten en transities. De geestelijke gezondheidszorg verandert. Preventie en ambulant behandelen zijn de nieuwe toverwoorden. Als burger moet je in de eerste plaats gebruik maken van je eigen sociale netwerk. Wat doe je als je nauwelijks geen netwerk hebt ? Voor vele mensen met een psychiatrische achtergrond immers een harde werkelijkheid. Of een netwerk waar presteren het credo is en praten over emoties not done is? Iets presteren terwijl je suicidaal bent is zo goed als onmogelijk. Het (over)leven met je suicidale ideatie vraagt al je energie.

Mogen praten over je suicidale ideatie is de eerste stap. Mogen praten zonder consequenties als een gedwongen opname of het moeten ondertekenen van een suicidecontract (want zelfs dat komt nog voor). Datzelfde geldt voor mogen praten over je psychiatrische problematiek. Het (zelf)stigma viert nog hoogtij. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om dit stigma te verminderen. Het twitterproject www.Broedplaatsz.nl is er een van. Een andere aanrader is de website van Kim Helmus; Wat doe jij?, waar je onder meer een pledge kunt ondertekenen om het (zelf)stigma rondom psychiatrie te bestrijden.

Want herstel begint bij het openlijk kunnen praten over je suicidale ideatie en het uitwisselen van je je ervaringen over het leven met pyschiatrische problematiek. De eerste stap om te zorgen dat het uit te houden is !

Wat doe jij, ondertekenen van de pledge, kan op: http://www.watdoejij.org/

Wil je de aflevering van Vals Plat bekijken, dat kan via deze link:http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1341003

0