Hierbij zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Lotte en ben 28 jaar. Ik woon op mezelf in…

De leestijd van deze blog is ongeveer 4 minuten.

 

Veel mensen denken dat een fysieke beperking alleen maar vervelend en lastig is. Logisch dat dat wordt gedacht, toch? Je hebt te maken met een lichaam dat niet (volledig) functioneert zoals je zou willen. Hierdoor ben je (gedeeltelijk) afhankelijk van anderen, is het vaak lastiger om dagelijkse taken uit te voeren en is pijn voor velen niets vreemds. Laten we ook de vooroordelen die bestaan niet vergeten.

Zelf merk ik dat een fysieke beperking, naast een hoop nadelen, ook iets moois brengt. Het klinkt misschien vreemd, maar toch ervaar ik dit zo. In deze blog licht ik toe waarom ik dit zo voel.

 “Een fysieke beperking brengt ook iets moois.”

Alle ballen hooghouden

We leven in een hectische samenleving waarin van alles van ons wordt verwacht. Goede cijfers halen op school, je werk naar tevredenheid uitvoeren, eventueel zorgen voor je gezin en contact onderhouden met familie en vrienden. Al deze ballen in de lucht houden en iedereen tevreden houden, kost tijd en energie en veroorzaakt (soms) stress. Ook ik bemerk dat al deze ‘verplichtingen’ ervoor zorgen dat er dagen zijn dat ik niet bezig ben met hetgeen wat er voor mij toe doet. Dan ben ik alleen maar bezig met het afwerken van to-dolijstjes in mijn hoofd. Op deze momenten geniet ik minder van het leven en doe ik niet hetgeen waar ik van geniet. Hier ben ik mij van bewust en ik probeer dan ook een gezonde en prettige balans te vinden in dingen die ‘moeten’ en leuke activiteiten.

Gezond zijn niet vanzelfsprekend

Door mijn fysieke beperking en de gevolgen die dit met zich meebrengt, weet ik als geen ander dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is. Ook nu ik stageloop binnen een verpleeghuis voor mensen met somatische aandoeningen, zie ik dagelijks met welke aandoeningen mensen worden geconfronteerd en hoe deze hun leven ingrijpend beïnvloeden. Het lichaam is kwetsbaarder dan we beseffen. Je kunt tijdens je leven te allen tijde te maken krijgen met ziektes, beperkingen of ongemakken. Ik zeg weleens: ‘Eigenlijk is het bijzonder als een lichaam volledig naar behoren functioneert’. Gezond zijn is een heel kostbaar bezit, iets wat je in mijn optiek moet omarmen en koesteren.

Zorg goed voor lichaam en geest

Om dit kostbare bezit te behouden, is het belangrijk om hier zuinig mee om te gaan. Door de hectiek en afspraken van alledag, zijn mensen snel geneigd om maar ‘gewoon’ door te gaan. En onvoldoende te letten op de signalen die ons lichaam afgeeft, zoals: moeheid, overprikkeling of fysieke pijntjes. Zelf betrap ik mij hier ook regelmatig op. Maar ik besef steeds meer dat het raadzaam is om deze signalen serieus te nemen en hier actie op te ondernemen. De signalen zijn er niet voor niks. Zo bouwt ik zelf voldoende rustmomenten in en sla ik soms dingen af wanneer ik merk dat het teveel wordt. Ook let ik op wat ik eet en probeer ik zo fit mogelijk te blijven. Wanneer je goed voor je lichaam en geest zorgt is de kans groot dat je (langer) gezond blijft. Hierdoor kan je het leven leiden zoals je wilt, zonder belemmert te worden door beperkingen of afhankelijkheid van anderen.

genieten van de kleine, mooie dingen in het leven

Levenslessen

Mijn fysieke beperkingen en ervaringen, maken dat ik een realist ben en dat ik nadenk over wat het leven mij te bieden heeft. Ik besef waar het echt om draait in het leven. Namelijk niet alleen om werk, gezin en afspraken, maar des te meer om vrije tijd, liefde, vriendschap en het najagen van mijn passies. Ik probeer zoveel mogelijk in het nu te leven en te genieten van elke dag die mij gegeven is. Ik volg mijn passie en doe hetgeen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Ik ben dankbaar voor de dingen die ik wél kan en denk in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Ik geniet echt van de kleine dingen in het leven, zoals: een mooie zonnige dag, een goed boek of een mooi gesprek. Mijn beperkingen en ervaringen hebben mij al vele levenslessen geleerd die ik niet zou willen missen.

0