Prematuur geboren in 1993 onder nogal speciale omstandigheden. ~ Kwam in een gezin terecht waar nogal veel gebeurde.…

02

Kopp-Kind is een begrip wat ik vaker gebruik. De kans dat je het begrip KOPP-Kind al hebt kunnen lezen in een van mijn blogs is groot Toch besef ik me dat er veel mensen zijn die niet weten wat dit begrip betekend. Dit wil ik vandaag veranderen, vandaar dat ik vandaag vertel waar het begrip KOPP-Kind voor staat.

De afkorting KOPP-Kind:

afbeelding-1KOPP-Kind is een afkorting van een begrip die vaker gebruikt wordt binnen jeugdzorg. Maar waar staat de afkorting dan eigenlijk voor? Nou dat ga ik jullie vertellen.
KOPP-Kind staat voor: “Kindereren -van- Ouders -met- Psychische (of psychatirische) Problemen.

Nu is dit nog een relatief groot “begrip” vandaar dat ik probeer er iets  dieper op in te gaan.

 

Normaal gesproken zorgen je ouders voor je. Ze helpen je als je hulp nodig hebt en staan altijd voor je klaar. Toch zijn er ook situaties waarin dit niet zo is, in dit soort situaties zijn vaak de rollen omgedraaid. Een of beide ouders  hebben dan psychische of psychiatrische problemen (kan ook een verslaving zijn). Hierdoor gebeurd het vaak dat het kind voor de ouder(s) moet zorgen. Een zware en belastende taak, die soms meer gevolgen heeft als vooraf gedacht.

Wanneer ben je een KOPP-Kind?

Wanneer een of beide ouders psychise of psychiatriche problemen hebben (dit kan ook een verslaving zijn); brengt dit binnen een gezin veel spanningen. Vooral praktisch gezien komt de druk bij het kind te liggen. Vaak zie je dat de kinderen (met name meisjes) dingen moeten doen die niet bij de leeftijd passen. Ze moeten veel te veel doen; taken die normaal gedaan worden door de ouders worden doorgeschoven naar (een van de) kinderen waardoor ze veel te veel hooi op hun vork nemen. Vaak loopt het kind op zijn of haar tenen omdat ze niet weten hoe alles voor elkaar te krijgen. Want ja, school en andere verplichtingen gaan natuurlijk gewoon door.

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de emotionele kant. KOPP-Kinderen zien veel verdriet en pijn van de ouder met psychise (of psychiatrische) problemen. Ze zien de ouder(s) lijden, de machteloosheid die door ze heen gaat omdat ze niet kunnen helpen. Maar KOPP-Kinderen missen ook de warmte en liefde die ze niet krijgen; eigenlijk missen ze een echte moeder of vader figuur in het leven.

KOPP-Kinderen voelen zich vaak alleen, en hebben het gevoel alles zelf op te moeten lossen, dit zijn ze immers gewend vanuit thuis.

Mijn ervaring:

Ik ben zelf dus ook een KOPP-Kind. Ik ben opgegroeid in een gezin met een moeder die leed aan verschillende psychiatrische ziekten; Bordeline, Post Traumatische Stres Stoornis (PTSS) en daarnaast was ze ook nog eens Manische depressief. Dit was een combinatie van ziekten die ervoor zorgden dat er thuis dingen gebeurde die niet door de beugel konden. Deze gebeurtenissen beschouwde ik in de eerste jaren dat ik leefde als normaal, maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik zelf besefte dat deze voorvallen niet gezond waren. Instanties werden erbij geroepen en tijdens mijn twaalfde levensjaar was de maat vol. Het Advies Meldpunt Kindermishandeling (AMK, tegenwoordig Veilig thuis) beoordeelden dat de situatie onhandelbaar was en zorgde voor een uithuisplaatsing.

Dit alles was niet niks, en dat is wat ik hierboven heb geschreven nog maar een beknopte versie. De lange versie vertel of schrijf ik misschien nog wel een andere keer. Maar voor nu; was het vooral mijn bedoeling om duidelijk te maken het begrip KOPP-Kind is. Ik hoop dat dit een beetje gelukt is.

 

0