BroedplaatsZ is niet 'alleen maar' een plaats waar zorggebruikers hun ervaringen delen. Je deelgenoot maken van hun dagelijkse…

Mantelzorger zijn; dat komt steeds vaker voor. Wat komt daar allemaal bij kijken? Mijn naam is Esther. Sinds een paar jaar neem ik een aantal mantelzorgtaken op mij voor mijn ouders. Mijn vader heeft afasie en is halfzijdig verlamd na een herseninfarct. Mijn moeder heeft ernstige artrose in haar gewrichten. Ik ga in dit gastblog in op het aspect van planning en aanpassing.

Oeps, het spreekuur loopt uit

Mijn vader had recent een afspraak bij de dermatoloog. Hij heeft restverschijnselen na een hersenbloeding die bestaan uit een halfzijdige verlamming en afasie (niet kunnen praten) en loopt met een rollator. Mijn moeder heeft artrose in al haar gewrichten en het tillen van de rollator in de auto is voor haar te zwaar. Zij vroeg mij daarom mee te gaan naar de afspraak. Zelf had ik dat dagdeel ook een belangrijke afspraak staan, maar we waren blij dat mijn vader hulp zou krijgen en ik had wat uitloop tussen de twee afspraken staan. Helaas moesten we 20 minuten wachten voordat we geholpen werden en moest ik mijn ouders alleen laten.

Hulpplan

We hadden echter een hulpplan. Mijn zus werd opgetrommeld. Zij heeft de rollator in de auto gezet toen mijn ouders klaar waren en thuis heeft mijn moeder een buurman gecharterd om de rollator uit de auto te halen. Dit is een voorbeeld van het regelen en plannen van een mantelzorger en het aanpassen aan de situatie.

Aanpassen en organiseren

Een mantelzorger moet zich constant naar de situatie schikken en zijn regelkwaliteiten aanspreken. Nu zou je kunnen zeggen: dat is toch bij iedereen zo en in het gewone leven is dit ook van toepassing. Ja, dat is waar. Iedereen heeft zo zijn onverwachte dingen.

Ziekte is niet te plannen

Toch meen ik dat een mantelzorger hier extra mee te maken heeft. Degene voor wie hij of zij zorgt is namelijk (chronisch) ziek en ziekte is niet zo handig te plannen, dat komt vaak onverwacht. Zoals het feit dat mijn vader gezien moest worden bij de dermatoloog of als een ontslagdatum niet helemaal duidelijk is en constant wisselt.

Beperkingen

Verder heeft een zieke vaak een scala aan zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Denk aan een hulpmiddel, slecht ter been zijn, beperkt zicht, niet kunnen praten, de prikkels die iemand aankan, te zwak zijn om …. en zo voort.

Meevaller

Deze zomer moest mijn buurvrouw naar de Spoedeisende Hulp. Gelukkig had ik een vrije dag en kon ik haar brengen en bijstaan. Toen het ernaar uit zag dat we behoorlijk wat uren in het ziekenhuis moesten blijven, kon ik met een paar telefoontjes regelen dat er iemand op kon passen. En dat alle klusjes die die dag gedaan moesten worden, ook gedaan konden worden.

Hoe zou jij het doen?

Tot slot heb ik nog een vraag aan jou: hoe ga jij ermee om of zou jij ermee omgaan als je planning in het gedrang komt en je je verantwoordelijk voelt voor je zieke naaste? Want, laten we wel zijn: iemand uit jouw omgeving kan (chronisch) ziek worden, en dan ben jij het zomaar opeens ook: een mantelzorger! Laat het me weten via een reactie.

 

Esther, mantelzorger