“Wat doe jij nou eigenlijk de hele dag?” Dat is een vraag die ik veel hoor van mensen…

Van 1 t/m 8 oktober is het de Week tegen eenzaamheid. Met het autismenetwerk Midden-Brabant, Avondje uit en Assk organiseren we een Get together challenge met een on- en offline programma vanaf maandag 28 september. Ik heb deze week de eer om dinsdag 29 september tijdens een webinar drie mensen te mogen interviewen die hun eenzaamheid zijn gaan delen: Bryan Vreijsen, Nabi Mestou en Rebecca Hendriks.

Eenzaamheid is voor iedereen anders, dat vertellen ze ook in onderstaand filmpje. Contact maken is niet vanzelfsprekend en vaak ook moeilijk. Er zijn heel veel mensen eenzaam, maar zeker niet alleen in hun gevoel. Met dit webinar willen we de mensen moed geven om in actie te komen.

Wat is een webinar?

Een webinar is een online presentatie, die je vanuit je huis kan volgen. Het is eenrichtingsverkeer, maar je kan via een chat wel vragen stellen. We hebben afgelopen week een generale repetitie gehad, dus ik kan gelukkig al beschrijven wat mij is opgevallen.

Erkennen eenzaamheid

Wat ik bij alle drie de sprekers heb gehoord is dat ze zijn gaan erkennen dat ze eenzaam zijn en hebben geprobeerd dit te delen met anderen. De een is daarin gehoord, de ander wat minder. Degenen die gehoord zijn hebben ook een steunfiguur in hun omgeving gehad die hen op sleeptouw heeft genomen en de ‘weg’ heeft gewezen.

Zelf initiatief nemen

Alle drie zijn ze in actie gekomen, de een door de helpende hand aan te nemen, de ander door social media te gebruiken. En dat heeft heel veel opgeleverd! Ze zijn hun eigen kwaliteiten en creativiteit gaan ontdekken, zij hebben zelfvertrouwen gekregen. Sterker nog zij zijn zich alle drie in gaan zetten om anderen te helpen.

Het gezien, gehoord en gewaardeerd worden is enorm belangrijk. De oorzaak van eenzaamheid is voor iedereen anders, maar als ik het zo hoor, niet eens zo relevant. In actie komen en contacten leggen met anderen, activiteiten ondernemen, en duurzame relaties krijgen heeft voor hen alle drie een grote waardevolle invulling in hun leven gekregen.

Volg het webinar; meld je aan!

Dit was nog maar de repetitie. Ik kijk erg uit naar komende dinsdag waarbij we live gaan en jullie allemaal mogen meekijken. Meld je aan via www.avondjeuit013.nl/get-together

Marije Hop

 

0