Graag wil ik me voorstellen als blogger op deze website. Ik ben Chantal. Op m'n 25e studeerde ik…

Vandaag was de training ‘Schrijven en presenteren van je ervaringsverhaal’ afgerond. Er waren twee deelnemers met Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH) die hun ervaringsverhaal vertelden aan een volle zaal. Het was indrukwekkend, mooi, ontroerend maar vooral krachtig!

Na hun hersenletsel was hun leven 180 graden gekanteld. Een baan zat er niet meer in, even iets onverwachts gaan doen of boodschappen halen, kan niet meer of in ieder geval in aangepaste vorm. Alles moet nl. worden gepland. Maar toch hadden ze de draad na hun hersenletsel opgepakt en leiden ze nu weer een waardevol leven.

Wat me opviel was dat ze beiden hadden ervaren dat de zorg goed is maar nog op veel punten beter kan.
Zo krijgen mensen met NAH nog altijd te horen dat ze bij ontslag uit het ziekenhuis beter zijn. Of het andere uiterste: dat ze nooit meer beter zullen worden of niet meer kunnen lopen.
De waarheid ligt echter vaak in het midden.
Afhankelijk van de plek in de hersens kan nog verbetering optreden.
Maar als aan de buitenkant niets meer te zien is, wil nog niet zeggen dat men beter is. Vaak zijn het juist de onzichtbare beperkingen die voor de grootste obstakels zorgen: geheugen- en concentratieverlies. Een boek lezen, film kijken, verjaardagen bijwonen, werken. Het zijn activiteiten die vaak vaarwel gezegd moeten worden. Maar daar tegenover staat dat er ook nog veel mogelijkheden zijn om het leven anders te leven waarbij het nog steeds de moeite waard blijft.

De boodschap was wel: ontneem mensen nooit hun hoop op herstel. Met doorzetten en een vleugje humor, is weer een weg naar een waardevol bestaan mogelijk. Hoe dat dan er ook moge uitzien.

Vind je het belangrijk dat jij en je collega’s ervaringsverhalen horen van mensen met een beperking? Met als doel om je werk nog beter aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van je cliënten? Of wil je gebruik maken van ervaringskennis binnen je (zorg)organisatie of het onderwijs? Stuur me dan een berichtje via cvbirgelen@zorgbelang-brabant.nl en ik neem contact met je op.

0