Hierbij zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Lotte en ben 28 jaar. Ik woon op mezelf in…

Hier mijn eerste blog voor BroedplaatsZ. Zoals jullie in mijn profiel hebben kunnen lezen, woon ik sinds kort op mezelf in een Fokuswoning. Dit betekent dat ik een gelijkvloerse en aangepaste woning huur en 24 uur per dag zorg kan oproepen voor dingen die ik zelf niet kan. De medewerkers zeggen zelf, wij zijn jullie handen en voeten en doen alles wat jij niet kunt, maar dan wel op volledige aanwijzing van de cliënt.

Ik wil graag mijn eerste ervaringen met jullie delen. Het was voor mij een spannende overstap, ik ging namelijk vanuit de gezinssituatie opeens alleen wonen. Ik ben een gezelschapsmens en was erg benieuwd hoe ik ‘het alleen zijn’ zou gaan ervaren. Uiteraard is het wennen, maar er staat ook veel positiefs tegenover.

Eerst was ik voor een groot deel afhankelijk van mijn ouders, soms voelde de afhankelijkheid niet prettig voor beide partijen. Ik was afhankelijk, maar wilde dit niet zijn van mijn ouders. Dit voelt niet normaal, je wil een gezonde ouder-kind relatie hebben en geen patiënt- verpleegkundige relatie.

Naast de mantelzorg die mijn ouders verleende, had ik 4 vaste zorgverleners. Dit voelde fijn, omdat zij een deel van de zorg konden overnemen. Maar een nadeel hiervan was, dat ik vastzat aan vaste “zorg momenten”. Alles was van tevoren gepland en afgesproken. Dit zorgde ervoor dat ik vastzat aan een vast stramien.

Het Fokuswonen heeft niet alleen gezorgd voor een ‘eigen plekje, maar ook voor een heel ander leven. Nu heb ik de regie in eigen hand en kan ik mijn leven “gewoon” leven. Ik bepaal zelf hoe mijn dag eruit ziet, wanneer ik hulp wens en hoe deze hulp wordt uitgevoerd. Dit zorgt voor een hoop vrijheid. Dit was in het verleden niet vanzelfsprekend, dus dat is een hele verandering.

0