Hoi Ik ben Mathilde, 29 jaar. Ik woon sinds 2013 in Tilburg bij De Oosterpoort, een woonvoorziening voor…

mathildeIn de aanloop naar de autismeweek 2016 werden er een drietal interviews geplaatst in het stadsnieuws (Tilburg), deze verschenen ook op BroedplaatsZ
In dit interview is Mathilde aan het woord.

Mathilde heeft veel zelfkennis maar ook inzicht in haar omgeving, politiek en de maatschappelijke organisaties. Ze heeft een boodschap voor ons allen.

“Kijk naar de persoon en niet naar wat er mis is”. Duidelijker kan de boodschap niet zijn. Is er iets mis dan? Als ik jou hoor ben jij goed in staat om je leven vorm te geven.

Toch wel; Het dagelijks leven, een zelfstandig huishouden, kosten haar veel energie. 1 dagdeel per week werken is het maximale. Daarna is de energie op. Op een goede dag doet zij wat huishoudelijks maar er zijn dagen dat zij niets kan. “Dat is vreselijk want ik zou graag meer energie willen hebben. Ik heb meer plannen dan ik aan kan.”

Een sterke wil heeft Mathilde ver gebracht: “Je bent nooit te oud om te leren.”

Mathilde de jongste uit een gezin met 3 kinderen. Op de basisschool kreeg Mathilde te maken met een kinderlokker waarvoor de GGD werd ingeschakeld. Tijdens het VMBO lag Mathilde veel op bed en vermagerde dusdanig dat de GGZ werd ingeschakeld. Diagnose: depressie en eetstoornis. Mathilde kreeg creatieve therapie en krabbelde weer op. Mathilde slaagde voor MBO onderwijsassistente. Op het HBO liep zij vast.

Mathilde: “Na school sliep ik, was verslaafd aan snoep en ik ging veel uit met vrienden. Ik heb geen problemen met contact maken. Als ik alcohol dronk, drukte de verantwoordelijkheid minder zwaar. Ik ontsnapte eventjes uit de werkelijkheid. Maar dat stappen zorgde voor problemen op school. Ik spijbelde niet maar maakte mijn huiswerk niet en bedacht hiervoor allerlei smoesjes. Dit was een moeilijke periode voor iedereen. Bij opmerkingen over mijn gedrag reageerde ik met woede. Er zat zoveel woede in mij. Ik werd als lui bestempeld maar dat wilde ik helemaal niet zijn.” Mijn moeder doorzag mijn verdriet en samen met de huisarts hebben we besloten voor onderzoek bij Tilburg Mentaal. Uit onderzoek kwam ADD en een vermoeden van een angststoornis of autisme. Op hun advies heb ik begeleiding gekregen van Buro Maks. Dat hielp om ruzies op een neutrale manier op te lossen. Én mijn moeder kon weer moeder zijn. De opleiding is stopgezet want het was allemaal te veel.

In de maand voor de autismeweek waren er documentaires hierover op TV. Mathilde herkende veel kenmerken en is in overleg met Mentaal doorverwezen naar het Leo Kanner Huis. Daar is de diagnose PDD-NOS en ADD gesteld. Mathilde zegt veel profijt te hebben gehad van de adolescententraining. Zij woont sinds 2013 in een studio in de Oosterpoort met begeleiding van Amarant. Mathilde heeft ruim 5 jaar een vriend en gaat eind 2016 samenwonen.

Een diagnose op je 21e. Had je zij het eerder willen weten? Dat is voor haar dubbel. Mathilde is opgegroeid met weinig structuur. Zij denkt dat zij juist van dat chaotische veel heeft geleerd. Het zit ook in haar. Ze heeft minder behoefte aan vastigheid dan haar vriend lacht ze. En die heeft geen autisme. Aan de andere kant heeft zij wel controlebehoefte welke maakt dat zij situaties in haar hoofd voorbereid.

“Misschien waren mijn ouders mij meer gaan beschermen als ik eerder de diagnose had gehad en had ik minder de kans gehad om te leren omgaan met onvoorspelbaarheid.”

Mathilde is aanwezig op de Autisme Informatieavond in de Poorten.

0