Hallo allemaal,Ik zal mijzelf voorstellen mijn naam is Charissa Fens, ik ben 24 jaar en ik woon in…

Een tijdje terug was er een bijeenkomst van broedplaatsz. Hier raakte ik in gesprek met een mevrouw al snel kwam het gesprek op nancy mijn geleidehond. Ze vroeg zich af waarom mag ik haar niet aaien. Deze vraag kom ik regelmatig tegen. Uiteindelijk liep het gesprek uit op dat ze vroeg of ik hier misschien een blog over kon schijven. Na vandaag weer een aantal mensen tegen te zijn gekomen in een wachtkamer die nancy ongevraagd toch aandacht gaven leek mij dat toch geen slecht idee.

Niet aaien, roepen, fluiten, oog contact maken, eten geven, jouw hond contact laten maken. Eigenlijk op geen manier contact zoeken als een geleidehond is functie is. Hoe je ziet dat een hond in functie is? Dan draagt hij zijn tuig vaak staat hier ook op: niet aaien / niet afleiden.

Soms hoor ik rond om mij mompelende reacties dat een geleidehond zielig is. Zijn hele leven moet werken, nooit hond mag zijn en altijd moet luisteren. Geen van deze dingen kloppen. Een geleidehond werkt vaak tot hij 8 a 9 jaar is. Daarna mag hij met pensioen en nog lekker genieten als huishond van de hopelijk nog jaren die volgen. Een geleidehond werkt dus niet tot hij dood gaat zoals sommige mensen lijken te denken. Een geleidehond moet elke dag verplicht los daarnaast is de hond thuis gewoon een hele normale huishond. Een geleidehond luistert niet perse altijd, natuurlijk luisteren ze goed maar altijd dat kan gewoon niet. Hef zijn en blijven honden en dus levende wezens. Daar moet je mee om kunnen gaan een geleidehond kun je niet naar gebruik weg stoppen zoals bij een stok wel is de hond is er altijd.

Een geleidehond vind zijn werk leuk om te doen, maar het vraagt wel concentratie van de hond, Als tijdens de opleiding blijkt dat de hond hef werk niet leuk vind dan word de hond niet verder getraind. Een hond die niet graag werkt is geen goede geleidehond en haalt de eindstreep ook niet. Van de puppy’s die geboren worden met als doel geleidehond te worden haalt 1/3 de eind streep niet. Voor hun word een ander fijn thuis gezocht.

Baas en hond zijn een team en samen kunnen zei zich vaak erg goed redden. Maar jammer genoeg gebeurt het zeer regelmatig dat mensen zich bemoeien met deze honden en dat is lastig. Soms krijg ik het gevoel dat mensen denken dat een geleidehond een bezit is van heel de maatschappij iedereen mag er iets van vinden en zich er openbaar mee bemoeien zonder dat daar vaak echt over na gedacht is.

Laat ik eens vertellen wat een geleidehond leert in zijn opleiding
– denken daf hij 1 meter en 2 Meter hoog is. Dit is de ruimte die hond en baas samen in nemen.
– om alle denkbare obstakels heen lopen hierbij ook lettend op hoogte obstakels. Vooral hoogte obstakels zijn lastig de hond past er immers zelf wel onder door.
– verschillende zoekopdrachten: denk aan zoeken van zebrapad, zit plaats, paal, balie, bus, trein, stoep, ingang van een gebouw en nog meer dingen.
– zelf een alternatieve weg zoeken, als de oorspronkelijke route niet mogelijk is dan zoekt de hond een weg rond de obstakels. Om terug te komen op de oorspronkelijke route.
– blokkeren in gevaarlijke situaties denk aan een trein perron waar geen trein staat de hond blokkeert dan. Dit doet hij door schuin voor zijn baas te gaan staan. Een teken voor de baas dat dit niet kan.

Maar zoals je misschien al snapt na dit te lezen is een geleidehond geen TomTom of robot. Je kunt niet tegen de hond zeggen naar de bakker je zult die toch echt zelf moeten vinden. En de hond aan sturen met commando’s zoals rechts, links, vooraan deze combinerend met de zoek opdrachten. Nancy is een route vaste hond naar een keer ergens te zijn geweest onthoud zei hoe ze daar gekomen is. Maar ik bepaal waar we heen gaan en zeg dus de commando’s en blijf op letten dat, dat de route klopt. Maar dat nancy route vast is wel erg prettig als ik de weg echt niet meer weet en ik vertrouw haar kom ik van zelf terug op een plek die ik herken.

Stel je voor: je bent opweg met je geleidehond ze is in functie je loopt over een centraal station en opeens merk je dat er iemand een heel verhaal tegen je hond verteld, en haar aan het aaien is. Als baas schrik ik en de concentratie bij nancy is voor even weg. Als ik dit merk spreek ik de persoon in kwestie gelijk aan op dat dit niet gewenst is. En dat ik graag wil dat ze mij hond met rust laten ze is aan het werk voor mij.
De reacties die ik dan krijg wisselen van oh ja dat is waar tot, gewoon door gaan met afleiden en zeggen dat, dat voor hun niet geldt????

Ondertussen zijn nancy en ik een goed team. Ik heb haar aandacht goed bij mij. En bij een afleidingspoging merk ik ook dat zei dit zelf vervelend vind. dat ze een houding aan neemt die erg afstandelijk is. En er zelf soms onrustig van word, ze weet dat als ze reageert dat ik dan reageer maar iemand die aandacht geeft is ook verleidelijk wat moet ze dan kiezen? Toen ik haar pas had koos ze voor de aandacht nu voor mij dat levert een koekje op:).

Mensen beweren vaak dat geleidehonden zelf aandacht uitlokkem. In het geval van nancy geloof ik dat lang niet altijd. Vaak ligt ze dan gewoon rustig te wachten en soms zelfs te slapen. Hoe kan een slapende hond aandacht vragen? Ik leg dan ook uit dat het ook maar net is hoe je zelf iets invult. Wij weten niet wat een hond denkt je kunt dus zelf invullen wat jij wilt.ik kan natuurlijk niet ontkennen dat nancy ook wel eens haar ondeugende buien heeft. En een poging doet aandacht te krijgen. Het gaat in die gevallen om mensen die ze kent. Maar haar naam noemen is vaak genoeg om haar terug bij de les te krijgen.

Ik probeer mensen ook uit te leggen wat hun gedrag kan veroorzaken. Het is mij gebeurt daf ik in den vreemde stad liep, moeite had waar ik was en dat iemand nancy ging aaien en tegen haar ging praten.
Nancy liep door toen ik dat vroeg. Maar een paar stappen later liep ze zelf tegen een reclame bord. Ik heb niets geraakt maar schrok wel ontzettend, en ik was niet de enigste ook nancy schrok. Dag zijn hele lastige situaties maar daarnaast kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De man die nancy afleiden vond haar vervolgens een slechte geleidehond. Daar kan ik dan niet bij die mensen beseffen niet dat ze zelf dat gedrag veroorzaakt hebben.

Een geleidehond is geen robot. Het zijn en blijven echte honden die getraind zijn. En dus meer aan hebben geleerd als de meeste huishonden. Maar ze luisteren dus ook niet altijd. Zo kan het dus best zijn als je een geleidehond tegen komt in het bos. En zijn bass roept hem dat de hond nief de eerste keer komt. Maar er een tweede keer geroepen moet worden. Maakt daf de hond een slechte geleidehond? Nee zeker het laat zien dat het een hond is. Een hond met zijn eigen karakter dat hij ondanks zijn training als geleidehond altijd houdt. Dat maakt het wel bijzonder vind ik je werkt samen met een levend wezen samen moet je een band opbouwen en samen je weg leren vinden, elkaar echt leren aanvoelen.

Jammer alleen dat ik dan als baas het verwijd krijg dat mijn hond toch wel altijd moet luisteren. Hoezo vraag ik mij dan af? Nadenkend over dar ze zelf een hond bij hebben die na 10 keer roepen niet terug kwam? Nog steeds rondjes rent over het veld terwijl hij toch echt moest komen. En omdat ik nancy 2 keer moest roepen is ze geen goede geleidehond!?

Denk na over wat je doet als je een werkend geleidehond tegen komt. Negeer de hond, wil je de hond aaien en de hond is niet in functie dan kun je dit altijd vragen. Het gebeurt immers ook wel eens dag de hond geen tuig draagt maar wel nog onder commando staat. Ook dan is het niet zo handig als ze geaaid worden.

Maar naast werken heeft een geleidehond ook voldoende tijd om gewoon lekker hond te zijn. Zo moeten ze verplicht elke dag los lopen. Nancy mag van mijn zwemmen als ze vrij is ze speelt in het bos of rent over een losloop gebied voor honden. Kortom even lekker los gaan en je hoofd leeg maken. Wij hebben een balans tussen werken en lekker vrij zijn.

 

0