Mijn naam is Rosalyn. Toen ik op de universiteit zat, ben ik gediagnosticeerd met een aandoening in het…

Mijn naam is Rosalyn. Toen ik op de universiteit zat, ben ik gediagnosticeerd met een aandoening in het autismespectrum. Ik had echter geen idee wat dat in de praktijk voor mij betekent. Niet dat ik het wilde ontkennen, maar ik zag mezelf niet direct terug in het beeld dat bestaat van iemand in dat spectrum. Ook anderen in mijn omgeving herkenden het niet bij mij. Langzamerhand wordt mij steeds meer duidelijk. Ik neem je in dit gastblog mee naar een voorval op de werkvloer dat verduidelijkt waar ik precies tegenaan loop.

Mijn collega’s weten niet dat ik een vorm van autisme heb. Het is dan ook lastig om rekening mee te houden. Beter begrip van wat er aan de hand is, wat het veroorzaakt, kan helpen.

Moeite met omgaan met stress op werk

Op mijn werk kwam een collega op het einde van de werkdag naar mij toe met een vraag. Ze dook op naast mijn bureau terwijl ik net gefocust bezig was met een taak die ik eigenlijk die dag moest afronden. Het was een makkelijke vraag en normaal gesproken help ik collega’s direct. Ik had echter mijn grens van die dag bereikt: er was teveel op me afgekomen. Te druk bezig geweest met het uitvoeren van mijn geplande taken, zonder de benodigde pauzes. Het lukte me niet om goed te schakelen. Ik raakte verstrikt in mijn woorden/gedachten terwijl ik zocht naar een oplossing. En ik viel daardoor tegen haar uit. Als je als collega aan komt lopen met een vraag, zie je niet of ik mijn grens al heb bereikt en welke impact dit op mij heeft.

Als ik gefocust met iets bezig ben en ik daarin wordt gestoord en ook nog eens onder druk sta omdat ik datgene ook af moet maken (stress) kan dat soms te veel zijn en raak ik daardoor uit balans. Ik reageer dan onnodig fel en schiet in de verdediging. Voor een ander komt zo’n uitbarsting rauw op zijn/haar dak vallen. Door mijn autisme kan ik soms niet op de juiste manier reageren op zo’n situatie. Ik wil mijn reactie hiermee uiteraard niet goedpraten, maar verduidelijken hoe het komt en wat zo’n reactie anders maakt als je ‘autisme’ hebt.

Prikkeldraad; grens

Problemen met het verwerken van informatie

Op het moment dat ik stress ervaar en mijn grens heb bereikt, kan ik niet meer helder denken. En lukt het me niet duidelijk te zeggen tegen de ander wat er is. Om een simpel antwoord te geven als: ‘Ik heb het nu even druk, mag het later?’ De oorzaak hiervan is dat ik informatie op een andere manier verwerk. Het filteren en ordenen van informatie lukt niet goed. Dit is één van de kernproblemen bij mensen met autisme. Er komen teveel dingen op me af op zo’n moment, daardoor raak ik vaak verstrikt in mijn gedachten. Soms uit ik me dan verkeerd. Wat kan leiden tot onbegrip.

Openheid

Openheid over autisme kan helpen zodat mensen het beter begrijpen en er rekening mee kunnen houden. De oorzaak weten van iets, maakt ook dat je stappen kan zetten om er iets aan te doen of er anders mee om te gaan. Dat gaat niet vanzelf: het is een onophoudelijk proces van leren om hier beter mee om te gaan. En dat is voor iemand met autisme niet altijd gemakkelijk.

Rosalyn