BroedplaatsZ is niet 'alleen maar' een plaats waar zorggebruikers hun ervaringen delen. Je deelgenoot maken van hun dagelijkse…

Wanneer je een gebroken been hebt kun je naar het ziekenhuis gaan en krijg je na een eventuele operatie een volledig stappenplan op weg naar genezing mee naar huis. Hoe anders is dit bij een burnout. Bij een burnout krijg je als je geluk hebt voldoende rust vanuit de arbo en de werkgever. De weg naar herstel is echter een hele onduidelijke en de reguliere gezondheidszorg heeft geen enkel idee wat de beste en snelste weg naar herstel is.

Dit is wel te begrijpen aangezien een burnout vooral een psychisch probleem is en daarmee veel moeilijker te doorgronden. De fysieke problemen die erbij komen kijken zijn heftig, maar worden toch altijd veroorzaakt door het psychische. De aanpak zal zich dus ook hier op moeten richten. De fysieke problemen zullen dan in de loop der tijd vanzelf minder worden. Zelf heb ik ervaren hoe zwaar het kan zijn om psychisch in de problemen te zitten. Bij mijn burnout kon ik op een gegeven moment helemaal geen prikkels meer hebben. Dit houd in dat je je alleen nog maar kan afzonderen. Je familie en vrienden hebben geen idee wat er met je aan de hand is en snappen ook niet waarom je niet ‘even doorzet’. Dit onbegrepen gevoel is misschien nog wel het ergste van een burnout.

Niemand begrijpt dat alles in je lichaam nog maar op 10% functioneert en dat je de batterij in je lichaam gewoon helemaal op is. Het opladen hiervan is een lange en moeizame reis van vallen en opstaan. Gedurende deze reis moet je een andere manier van leven aanleren zodat het nooit meer zal gebeuren. Een burnout zorgt altijd voor een blijvende verandering in iemands denken. De gedachten dat iemand hersteld en weer ‘de oude’ wordt is dus niet aan de orde. Wanneer iemand echt ‘de oude’ wordt zal die persoon binnen de kortste tijd weer tegen problemen aanlopen. Een burnout is juist een kans om jezelf opnieuw uit te vinden en op een andere manier in het leven te komen staan. Het is het moment dat je misschien wel afscheid neemt van oude vrienden en nieuwe vrienden maakt. Wellicht ontdek je dat je eigenlijk heel ander werk wilt gaan doen.

Het positieve van een burnout is dat het je wel de kans geeft om deze stappen te zetten. Wanneer alles ‘zijn gangetje gaat’ veranderen mensen niet zo snel van baan of van levensstijl. Een burnout is de zet die mensen vaak nodig hebben om dit wel te doen omdat je simpelweg niet anders kunt in die situatie.

Als werkgever is het moeilijk om de werknemer de vrijheid te geven om te herstellen van een burnout. Toch is dit heel belangrijk. Niet alleen voor de eventuele terugkeer van die persoon. Het is een moment in iemand leven om gelukkiger en beter in het leven te komen staan. Het is vanuit een menselijk oogpunt iets wat je je werknemer moet gunnen!

Ronald

Ronald heeft zelf een burnout gehad. Na zijn burnout is hij stressplein.eu begonnen. Op deze site kunnen mensen ervaringen uitwisselen en andere informatie vinden.
weg naar herstel – link naar http://stressplein.eu/van-stress-naar-burnout/

0