Hallo allemaal,Ik zal mijzelf voorstellen mijn naam is Charissa Fens, ik ben 24 jaar en ik woon in…

10 maart begon mijn observatieweek bij visio het loo erf. Ik vond het toch wel een beetje spannend. Ik moest om 8 uur aanwezig zijn. Als erg vroeg vertrekken om 5:15 die dag ging mijn wekker.

Mijn eerste dag bestaat uit: een onderzoek om te kijken wat ik nog zie, hierna zientraining. Uitleg van team verblijf over hoe het gebouw in elkaar zit en waar mijn kamer is. Als laatste heb ik een gesprek met psycholoog. De eerste dag ervaar is al zwaar en vermoeiend. Het bezig zijn met wat ik wel en niet zie ik erg vermoeiend. Deze avond ben ik dan ook om half negen al in mijn bed te vinden.

Dinsdag staan er weer andere dingen op het programma. Ik begin met diagnostiek, hierbij moet je vragenlijsten in vullen over hoe je, je voelt. En hoe je reageert op verschillende situaties. Hierna heb ik een medisch gesprek en wordt mijn gehoor onderzocht.
Als derde van deze dag staat er braille op het programma. Er wordt mij verteld bij wat voor dingen je braille in kan zetten. We komen al snel tot de conclusie dat dit meerwaarde kan hebben. Ik moet het braille papier voor mij op tafel leggen en haar vertellen wat ik zie. Ik zie niets op het vel, dit is handig omdat ik op die manier niet met mijn restzicht iets kan beïnvloeden. Samen lopen we door het vel heen, gesloten letter, verticaal, horizontaal en nog een aantal mogelijkheden. Uiteindelijk moet ik deze zelf opnoemen. De tijd hiervan word opgenomen. De trainer is tevreden en mij viel dit ontzettend mee. Hierna staat er een onderzoek bij oogarts gepland, hier komt niet veel bijzonders uit, ik weet welke afwijking ik heb daar is niets aan te veranderen. Wel is de oogarts erg nieuwsierig naar hoe alles werkt met een geleidehond. Daar praten we dan ook over. Hierna heb ik even rust en als laatste staat er activiteitenbegeleiding op mijn programma. Hierbij word verteld wat er allemaal word gedaan in de avond uren bij het loo erf. Deze dag zit er dan al weer op. De week is op zijn helft.

Woensdag begin ik ’s morgens met ergotherapie we vullen een vragenlijst in. Als deze afgerond is moet ik koffie zetten. Zodat gekeken word hoe ik dit aan pak. Hierna staat op mijn rooster creatieve vaardigheden. Er zijn drie mogelijkheden, textiel, handvaardigheid en muziek. Ik kies uiteindelijk voor muziek en textiel. Hierna heb ik een uurtje vrij en staat er op mijn programma computer vaardigheden. Ik moet een stukje typen om te kijken of ik blind en met 10 vingers typ. Ik merk dat mijn ogen het moeilijk hebben met de onderzoeken van maandag. Waar ik normaal met vergroting wel dingen kan lezen kan ik er nu gewoon niets van maken. Ik krijg het voor mij zelf gewoon niet scherp. We bekijken hierna ook nog mogelijkheden voor ipad en iphone inprincipe beheers ik basis maar er zijn nog genoeg dingen die ik niet weet.

Donderdag de laatste dag begin ik met fysiotherapie. Hierna staat er traject begeleiding op mijn programma.
Hierin word besproken hoe de traject begeleiding tijdens een revalidatie er uit ziet. Als laatste heb ik mobliteitstraining ondanks dat ik al een geleidehond heb zijn er voor mij wel een aantal dingen te behalen op dit gebied. Zo heb ik geen ervaring met treinreizen en zou ik deze ervaring wel graag op willen doen. En drukken plekken ervaar ik vaak onrust. Hier zou ik wel graag aan willen werken.

Om 2 uur staat mijn eind gesprek met de psycholoog gepland. Als eerste word er het stukje beschreven wat ik nog zie. Dit word een uitgebreid stuk over een wat mijn gezichtsscherpte is voor op afstand, gezichtsveld beperking, verminder contrast zien, en ook over het stuk dichtbij kijken. Je zicht voor dichtbij en ver weg hoeven namelijk niet even veel te zijn. Mijn zicht voor dichtbij is slechter en dat zorgt voor veel problemen met lezen en werken met laptop. Het advies op dit gebied is het leren van braille en werken met spraak. Gebruik maken van Vergroting kost te veel energie en gaat te langzaam dit wordt dus niet aangeraden. Daarnaast is het zo dat ik op de manier dat ik nu werk na 1 minuut klachten krijg. Dit Is namelijk onderzocht en na 1 minuut gaan mijn ogen branden een teken dat het te veel moeite kost. Ook op de andere gebieden is het voor mij veel prettig als ik vaardigheden leer te doen zonder mijn zicht hier voor te hoeven gebruiken. Dit kost mij namelijk zoveel energie dat er dan geen energie over blijft om te functioneren. Mijn zicht kan ik dan inzetten op de momenten dat het echt een meerwaarde heeft.

Het advies luid 42 weken revalideren 5 dagen per week. Ondanks dat ik wel verwacht had dat het heel wat weken zouden gaan worden is het wel even slikken. Maar ik ga er voor, op deze manier functioneer ik niet goed ik wil dus iets veranderen. Daar heb ik nu de kans voor dus dat ga ik dan ook aangrijpen Het engiste wat mij nu nog rest is het afgeronden van deze opleiding. Nog een paar maanden werken op de manier die mij nu zoveel energie kost. En dan gaan werken aan mij zelf zodat ik uiteindelijk weer veel beter kan functioneren

0