Kenmerken: pro-actief, breed maatschappelijk geëngageerd, hartelijk aan de natuur, creatief out-of-the-box denkend, cultuurminnend, kennisweetgraag, autodidact, analytisch, relativerend.  Hobby’s: lezen,…

Kennismaking met een dagbestedingsbegeleider:

De gedachtegangen van Rens Rodolf 

In het zuidoosten van Breda is al anderhalf jaar een dagactiviteitencentrum voor creatievelingen te vinden met een zeer korte, maar krachtige naam: FAB. Die drie letters staan voor Flitz dezign (en) Artilabo Breda. In het mooie, gerenoveerde pand aan de Viveslaan bevinden zich diverse ateliers (textiel/tekenen/keramiek), twee ruimtes waar extra stil en dus met minder prikkels gewerkt kan worden, een fotografielokaal  en de multimedia-afdeling, een soort computerwerkplaats. Ook heeft men de beschikking over een kantineruimte. En er wordt een tuin aangelegd. Maar het is eigenlijk de bedoeling dat dit artikel niet aan FAB gewijd wordt, maar over de mens achter een bescheiden medewerker.

Meer weten over FAB? Zoek op Facebook: Amarant FAB

Avontuurlijke ‘paradijsvogel’ leeft op zijn speciale gevoel

Digitaal kunstig bezig zijn is zeg maar echt zijn ding, of zoals hij het zelf in rapvorm uitdrukt: “Mijn lucky luck.” Hij tekent graag op zijn smartphone, zowel zwart-wit als kleurrijk en ontwerpt veel flyers en dergelijke voor de Amarant Groep. Ooit werd hij op basis van zijn talent direct aangenomen voor de kunstacademie. Maar ook een opleiding tot grafisch vormgever verliet hij zonder diploma. In een Bredaas stationswinkeltje werkend kwam hij er achter een speciale aantrekkingskracht op mensen met een beperking te hebben. Hierna ging hij Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) studeren met veel praktijkuren bij Amarant in Rijsbergen. Ondanks dat hij zich daar niet op zijn plek voelde, behaalde hij het diploma en won hij zelfs de CSG Borgprijs voor studenten die een zorgopleiding in West-Brabant volgden.

Zijn moeder noemt hem al lang ‘een paradijsvogel’. Uniek, maar het goede gevoel dient er te zijn. “Het Rens-gevoel creëren, op dreef vanuit jezelf werken. Plezier met nuchterheid.” Soms voelt hij zich een beetje op een eilandje leven. Ook heeft hij prikkels nodig. “Waarom zou je iedere dag twee dezelfde sokken aan hebben?”, “Als je zelf een mok beschildert, dan heb je die mok waarschijnlijk niet zelf gemaakt” en “Creativiteit is een verrassing” zijn typische zinnen die in -de op de fiets naar FAB komende- Rens (28) opkomen.  Hij werkte eerder 3 ½ jaar bij Artenzo, maar was toe aan een nieuwe uitdaging, want “het liep allemaal wel.”

Avontuur, daar houdt hij van. Zo is hij in Lissabon (Portugal) geweest en op culinaire reis in Italië. En in Zuid-Korea wilden veel inwoners met hem op de foto vanwege zijn lange, westerse gestalte. Zijn reisvoorkeur gaat uit naar: ‘hip en fris’.

Als je zou moeten kiezen tussen kunst, gevoel en functioneel, waar zou je dan voor kiezen? “Ik kies voor kunst en gevoel dat uiteindelijk leidt tot functionaliteit.”

Blauwgroen

Wat is jouw favoriete kleur? “Turquoise”, luidt Rens’ antwoord daarop direct.

Wat doe jij graag op een vrije dag?  “Boodschappen doen, mindfulness, koken en eten met mijn vriendin.”

Wat is jouw droom of ambitie in de toekomst? “Ik weet het niet, dat verandert altijd een beetje. Ik leef in het nu. Iets doen waar heel veel mensen blij van worden. Al doe ik dat nu misschien al een heel klein beetje. Ik ben trots op wat cliënten allemaal doen.”

Wat mis je? Wat zou je graag veranderd zien bij FAB? “Een goed koffiezetapparaat. Goede koffie, overal. Een versgemalen bak!”