Hierbij zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Lotte en ben 28 jaar. Ik woon op mezelf in…

Graag zou ik jullie iets vertellen over mijn onderwijscarrière. Dit omdat deze niet bepaald vloeiend is verlopen. Ik wil mijn ervaring graag delen, omdat er ook in het onderwijs vooroordelen zijn over mensen met een beperking en deze wil ik graag wegnemen. Daarnaast wil ik laten zien dat je ver kunt komen, als je maar vecht, doorzet en in jezelf geloofd!!!

In 1992 ging ik naar de basisschool. Het was in die tijd vanzelfsprekend, dat je met een lichamelijke beperking naar een Mytylschool ging. Er werd hier rekening gehouden met de beperkingen en er waren weinig tot geen andere mogelijkheden.

Toen ik naar de middelbare school ging binnen de mytylschool werd ik in de LBO-klas geplaatst, er was wel een mogelijkheid om VMBO te volgen, maar ik was wat trager dus die kans werd me ontnomen.

Na twee jaar miste ik de uitdaging en ben ik naar Werkenrode gegaan, dit is een soort internaat waar jongeren met een lichamelijke beperking aan hun zelfstandigheid kunnen werken en scholing kunnen volgen. Hier heb ik van mijn 15e tot en met mijn 18e gewoond. Ik heb hier een leuke tijd gehad en veel geleerd. Wel merkte ik dat docenten soms de neiging hadden om alle leerlingen over een kam te scheren. Ze hadden niet zo’n hoge pet op van de capaciteiten en zeiden dan ook dat we rekening moesten houden met een toekomst op een sociale werkplaats. Hier was ik het niet mee eens en heb hier diverse discussies over gevoerd. Ik wilde hier niet in meegaan en wilde ze laten zien dat het ook anders kon.

Aangezien ik geen vooropleiding had was ik genoodzaakt om onderaan de ladder te beginnen. Ik ben in 2007 begonnen aan de opleiding Administratief medewerker niveau 2. Het was een moeilijke tijd, de leerlingen konden niet omgaan met mijn beperking en vermeden hierdoor het contact. Ondanks de vervelende tijd heb ik de opleiding succesvol afgerond.

Hierna had ik de smaak te pakken en wilde ik graag verder. Dit omdat ik mijn kansen wilde vergroten en omdat ik plezier had in het leren. Ik ben in 2009 begonnen aan de opleiding Secretaresse niveau 3. Hier heb ik een hele leuke tijd gehad en alles verliep voorspoedig. Ik haalde in 2012 mijn diploma. Deze docenten geloofden wel in mijn kunnen en gaven dan ook het advies om door te leren.

Ik had dan wel twee administratieve opleidingen afgerond, maar diep van binnen was dit niet wat ik wilde. Toentertijd had ik deze richting gekozen om praktische redenen. Ik vond het wel leuk werk, maar vond het contact te zakelijk. Ik wilde meer persoonlijk contact met mensen en wilde iets voor ze kunnen betekenen.

Ik kwam uit bij de opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener niveau 4, momenteel zit ik in het 2e jaar van deze studie. Dit is echt een studie die bij mij past en waar mijn hart ligt. In de toekomst wil ik mezelf nog verder verdiepen en mijn arbeidsperspectieven vergroten, mijn doel is dan ook om door te studeren aan de HBO en te kijken of ik ook deze mijlpaal kan bereiken.

0