Hallo allemaal,Ik zal mijzelf voorstellen mijn naam is Charissa Fens, ik ben 24 jaar en ik woon in…

29 juli 2013 was de dag dat Nancy als geleidehond mijn leven binnen kwam. Door haar veranderde mijn leven. Toen ik Nancy kreeg hoopte ik toch zo’n 6 jaar met haar samen te mogen werken. Dit is het normale termijn dat er verwacht word dat een geleidehond zijn functie kan uitvoeren.

Tijdens het  laatste jaar van mijn opleiding, brachten we heel wat uren door in het openbaar vervoer. Ging ze mee naar school en stage. Gingen we een eind lopen als ontspanning voor ons beide. Hierna ging ik revalideren bij het loo erf. Zei was er altijd, een maatje wat voor iemand die wel goed ziet en niet afhankelijk is van de vrijheid die een geleidehond geeft nauwelijks te begrijpen is. ik maakte plannen voor de toekomst. De toekomst die ik samen met Nancy zou hebben.

Een geleidehond is op de eerste plaats een hond. En een hond kan ondanks medische screening toch medische klachten krijgen. waardoor alles anders loopt dan dat we vooraf hadden gehoopt.

Laat ik bij het begin beginnen. 23 februari weigerde Nancy te lopen. Ze liep mank en op dat moment had ik het gevoel dat het heel fout zat. Nancy die weigert te lopen dan zit het echt fout. Al snel zijn we bij de dierenarts.

In eerste instantie zijn de vooruitzichten goed. maar bij elk bezoek aan de dierenarts krijgt nancy meer klachten. De ontstekingsremmers/pijnstillers en rust hebben geen effect. De hersteltijd word  steeds langer.

In de hoop dat de hersteltijd te positief beïnvloeden gaan we naar de hondenfysio. In overleg word er al snel besloten dat nancy doorverwezen word naar een orthopeed.

Bij dit bezoek word duidelijk wat er aan de hand is. nancy heeft problemen met haar bicceppees in de schouder. deze lijkt gescheurd te zijn. verder zit er een fikse ontsteking in haar schouder. en is er schade in haar schouders en poten wat die schade is dat krijgt pas later een naam. Er word geprobeerd verbetering in de situatie te krijgen met een injectie.

Maar het helpt allemaal niet. 22 April word nancy geopereerd. Hierna volgen twee weken absolute rust. En hierna volgt een opbouwschema. Nancy heeft het regelmatig zwaar. Ze moet steeds meer maar ik merk dat, dat niet makkelijk is voor haar. Na 7 weken moeten we op controle. Waar vooraf werd gezegd dat ik nancy niet kwijt zou raken hieraan. Word in dit gesprek toch duidelijk dat nancy nooit meer de oude word. De schade krijgt een naam nancy heeft atrose in beide schouders en beide voorpoten. de problemen die ze nu met haar banden en pezen in de linker schouder heeft. Daarvan is ook een reëel kans aanwezig dat ze dezelfde problemen in haar rechter schouder gaat krijgen. nancy zal altijd beperkingen blijven houden. en dan worden de woorden uitgesproken waar ik al die tijd voor gevreesd heb: nancy afkeuren voor haar functie.

Nancy is pas net 4 jaar. Ten tijde dat deze problemen begonnen was ze 3 jaar. En als we heel goed nadenken dan is zeker dat nancy al zolang klachten moet hebben. maar ze gaf geen pijn aan. Ik ben vaak genoeg met haar naar de dierenarts geweest omdat ik het niet vertrouwde maar er was niets aan de hand. Ik maakte mij zorgen om niets. Maar dat is dus niet waar, al die tijd heeft mijn gevoel het bij het juiste eind gehad.

De dagen na dit gesprek zijn moeilijk wat nu? Wat ik absoluut niet wil is dat nancy moet werken tot het moment dat ze echt niet meer kan. Ze is nog jong en moet nog kunnen genieten zei het dan als huishond en niet als geleidehond. Ik heb veel gesprekken gevoerd. Alle adviezen zijn het zelfde. Het traject in gaan voor een nieuwe geleidehond. Zolang nancy het leuk vind en ze het ook zelf aan kan mag ze bij mij blijven. tot er een nieuwe geleidehond is. nancy heeft haar beperkingen en ik moet rekeningen houden met haar belastbaarheid. Maar op deze manier kan ik toch nog even samen met haar zijn. nog even genieten van de tijd samen. Nog even een team kunnen zijn. al zal het nooit meer zijn zoals het was dat besef ik maar al te goed.

Op 24 juni kwam desudo langs om alles te bespreken. Het is definitief dat nancy zal worden afgekeurd voor haar functie. Ik ga het traject in voor een nieuwe geleidehond.  30 juni heb ik een gesprek met kngf geleidehonden gehad over een nieuwe geleidehond. Onbeschrijflijk blijft het dat nancy en ik maar zo kort een team mogen zijn. ik besef dat dit de enigste juiste keuze is die we kunnen maken. Het belang van nancy gaat in dit geval voor alles.

tijdens de controle van Nancy vorige week. was er gelukkig wel een keer positief nieuws. Nancy is vooruit gegaan en de dierenarts is erg tevreden en acht de kans heel groot dat het gaat lukken Nancy een happy huishond zonder pijn en al te veel beperkingen te laten zijn.

 

image
0