In september 2019 lanceerde Stichting Join us het landelijke meldpunt voor eenzame jongeren. Sindsdien ontvangt de stichting dagelijks meldingen van jongeren die zich eenzaam voelen. In Nederland voelt 8% van de jongeren zich chronisch eenzaam. Daarbij zijn er op dit moment veel jongeren die zich tijdelijk eenzaam voelen door de coronamaatregelen. Volgens I&O Research gaat het om zo’n 50% van de jongeren tot 25 jaar. Voor alle jongeren die te maken hebben met eenzaamheid is er vanaf nu het platform: www.eenzamejongeren.com.

logo eenzame jongeren

Samen met eenzame jongeren

Eenzamejongeren.com is het eerste platform in Nederland dat zich specifiek richt op eenzaamheid bij de jeugd. Het platform is ontstaan, en wordt deels beheerd, door jongeren die ervaring hebben met eenzaamheid. Op eenzamejongeren.com vindt men duidelijke informatie, filmpjes, ervaringsverhalen, tips en een forum. Vrijwilligers beheren het forum en geven jongeren antwoord op hun vragen. Doordat zij zelf weten wat eenzaamheid is, kunnen ze andere jongeren helpen door ervaringen te delen. Ook is er in samenwerking met Tilburg University, Dr. G. Lodder, een zelftest ontwikkeld die jongeren passend advies geeft.

                                              

Uitbreiding www.eenzamejongeren.com

Het platform zal het komende jaar worden uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Zo komt er in het najaar een chatfunctie, waarbij jongeren in een privé chat om advies kunnen vragen aan de vrijwilligers. Daarnaast wordt het platform in de loop van het jaar uitgebreid met informatie en tools voor professionals en ouders.

Mede mogelijk dankzij

Eenzamejongeren.com is mede mogelijk gemaakt door het Innovatienetwerk Jeugd regio Hart van Brabant. Dankzij de steun en het vertrouwen van het bestuur, netwerk en het jongerenpanel. Ook Aanpakeenzaamheid.nl droeg bij aan de realisatie van het platform.

Aanpak eenzaamheid & Join us

Het platform is voor eenzame jongeren de eerste stap. Ze leren hun gevoelens te begrijpen en krijgen tips om in actie te komen. Om eenzaamheid echt aan te pakken is het belangrijk dat jongeren elkaar ontmoeten en leren sociaal sterker te worden. Om dat te bereiken organiseert Join us op 28 locaties in Nederland bijeenkomsten voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar.