BroedplaatsZ is niet 'alleen maar' een plaats waar zorggebruikers hun ervaringen delen. Je deelgenoot maken van hun dagelijkse…

Mijn naam is Sharona. In mijn gastblog neem ik je mee in het leven van mensen met dementie. Ik vertel je graag meer over de problemen met het korte termijn geheugen/vergeetachtigheid bij voornamelijk oudere mensen. En de problemen die het met zich meebrengt als je niet weet hoe je ermee om moet gaan.

Mensen met dementie hebben vaak problemen met hun korte termijn geheugen. Daardoor zijn ze vergeetachtig. Ouderen met problemen met het korte termijn geheugen/vergeetachtigheid beseffen soms zelf niet dat ze iets al een aantal keer gevraagd of gezegd hebben. Als verzorgende merk ik dat buitenstaanders vaak weinig begrip hebben voor de vergeetachtigheid van ouderen. Het probleem hierbij is dat buitenstaanders/familie er vaak te luchtig over doen. Ze denken dat de oudere mensen zich dommer voordoen dan dat ze zijn. Mensen die niet veel van dementie weten, reageren vaak al snel geïrriteerd als ze dingen moeten herhalen en dat merken de oudere mensen dus ook.

dementie

Mijn ervaring

De meeste dementerende mensen en dan vooral de mensen met een slecht korte termijn geheugen hebben vaak dus niet in de gaten dat ze alles meerdere keren vragen of zeggen. Waardoor het op hen niet prettig overkomt als jij na 6 keer hetzelfde te hebben gezegd steeds geïrriteerder/kwader reageert. Ouderen voelen zich hierdoor schuldig omdat ze dit zelf niet door hebben.

Er zijn een aantal dingen die maken dat problemen met het korte termijn geheugen/vergeetachtigheid een probleem zijn voor dementerende ouderen:

 • Ze hebben het zelf niet door.
 • Ze voelen/merken jou irritatie.
 • Ze voelen zich dom /niet begrepen.
 • Ze voelen zich schuldig.
 • Ze gaan zichzelf afsluiten.

Voorbeelden van omgang met dementerende ouderen

Vanuit mijn ervaring als verzorgende met de omgang met dementerende ouderen geef ik twee voorbeelden:

1: Hoe het niet moet…

Als je voor het eerst komt bij mensen die dementerend/vergeetachtig zijn en je weet totaal niet wat je moet verwachten, bedenk dat dit niet alleen voor jou lastig is, maar ook zeker voor de persoon zelf. Ik benoem hieronder een paar dingen die je eigenlijk nooit als reactie mag geven:

 • Dat heb ik al een aantal keer gezegd/gevraagd.
 • Weet je dat nu al niet meer?
 • Denk eens goed na wat ik net tegen je gezegd heb.
 • Hoe kan je nu al vergeten zijn wat je 1 minuut geleden gedaan/gezegd hebt!
 • U heeft dit nu al heel vaak verteld/gevraagd.
 • Dat heeft u me net ook al gevraagd.

Met zulke opmerkingen kwets je de mensen bij wie je op dat moment bent en heel veel mensen zijn zich er ook niet van bewust. Je merkt aan hun reactie dat ook al heb je het al 4 keer verteld ze nog niet weten dat je dat al 4 keer verteld hebt. Het stomste is om, zoals ik hierboven al zei, mensen ermee te confronteren. Mensen schieten dan vaak in paniek en weten niet wat ze moeten zeggen of doen. De kans is heel groot dat ze zich vervolgens af gaan sluiten van de buitenwereld omdat ze dan het gevoel hebben dat jij denkt dat ze gek zijn. Zoiets willen we toch allemaal voorkomen: dat mensen niet meer buiten komen of niet meer in gesprek gaan met andere mensen?

2: Hoe het wel moet…

Ik kwam binnen bij een mevrouw om haar te helpen met haar maaltijd of boodschappen of dergelijke, en vroeg aan haar of ze nog iets gedaan had de afgelopen dagen. Haar reactie was dat ze dit niet meer wist, dus dat het ook niet veel geweest zou zijn. Waarop ik antwoordde met: ‘Oké dat kan ook wel eens voorkomen toch?’ ‘Ja’, zei ze en we lachten er samen om. Ik doe het op deze manier, omdat mevrouw anders in paniek kan raken omdat ze het dus echt niet meer weet. En het komt vaak voor dat mensen 10 keer hetzelfde vragen of zeggen. Wat ik dan doe is gewoon 10 keer net zo vrolijk reageren met hetzelfde antwoord. Omdat ik weet dat zij het zelf niet in de gaten hebben dat ze het zo vaak vragen of zeggen.

Mijn conclusie is dan ook dat je altijd rustig moet blijven en gewoon mee moet gaan in het leven van degene met geheugenproblemen. Als ze iets 10 keer vragen geef je 10 keer een spontaan en leuk antwoord terug. Hou het vooral kort. Als je met een lange uitleg komt is de kans veel groter dat ze het nog veel vaker gaan vragen omdat bij jouw 5e zin de eerste alweer vergeten zijn.

 

Sharona, verzorgende thuiszorg

+1