**op 23 november 2016 is Eelco, gesteund door zijn naasten, in alle rust overleden. Zijn euthanasiewens is op…

De titel zegt eigenlijk alles al. Praat met mij, niet over mij. Gisteren een behoorlijk negatieve ervaring gehad. Ik werd aangesproken door een leidinggevende van een van de organisaties waarbij ik betrokken ben dat er een persoon moeite had gehad met een blog van mij. Kan gebeuren, ik ben mezelf echt wel bewust dat ik een stijl heb die soms wat mensen tegen de borst kan stuiten. Mijn humor, sarcasme en felheid, kunnen zeker als je me niet goed kent soms wel eens wat verkeerd over komen. Maar ja, zo ben ik nu eenmaal en geloof me dat ik al best wel rekening houd met de toon.

Maar please, als je dan na aanleiding van een blog of tweet van mij zoiets hebt van: “Eelco nu ga je echt te ver” of “kan je dit eigenlijk wel zeggen” neem dan contact met mij op. Zo moeilijk is het niet hoor, Je kan mij tweeten, mailen, bellen en als je het liever anoniem doet, kan je een reactie bij mijn blog achterlaten. Het klinkt misschien heel raar, maar als je namelijk contact met mij zoekt, dan kunnen we een dialoog aangaan.

Vertel mij waarom je moeite hebt met een blog of tweet. Raakt het je om een of andere reden? Ben ik echt compleet over een grens gegaan? Of snap je iets niet helemaal omdat ik niet duidelijk ben? Vertel het mij en ik kan je een antwoord geven. Ik ben niet perfect (al denk ik soms van wel) en ik zal ook mijn fouten maken, maar als niemand mij daar op wijst hoe kan ik ze dan verbeteren en de volgende keer voorkomen?

Snap je iets niet? Ik leg het graag uit, heel graag zelfs want alleen dan is er een kans dat je me beter snapt. Ben je het niet met me eens? Laat het me weten en vertel me waarom. Ik beloof niet dat ik van standpunt verander, maar ik ben echt benieuwd naar dat van jouw. Daar kan ik ook van leren. Ben ik echt te ver gegaan, spreek mij eropaan. Dan kan ik er nog eens rustig naar kijken en waar nodig mijn excuus maken.

Maar doe dat wel rechtstreeks met mij. Doe dat niet via een omweg. Of als dat een te grote stap voor je is, neem dan desnoods contact op met BroedPlaatsZ. Maar ga niet achter mij rug om. en zeker niet klagen over mij en mijn persoonlijke meningen bij een van de organisaties waarvoor ik dingen doe. Als je twijfelt of wat ik schrijf wel “past” in de “visie” van een van de organisaties bedenk dan dat ik alles op persoonlijke titel schrijf. En dat ik in de eerste plaats Eelco ben. Niet mijn functies die ik heb.

Ik ben mij er heel erg van bewust dat ik naar alle organisaties waarbij ik betrokken ben ook een verantwoordelijkheid heb. En ik ben daar dan ook heel bewust mee bezig. Heel veel kan ik niet bloggen of twitteren omdat het onder mijn geheimhoudingsplicht valt. Sommige dingen niet omdat ze bij de achterban die ik op dat moment vertegenwoordig te veel onrust zou veroorzaken. Ik ben me altijd bewust van het feit dat ik voor sommige mensen het gezicht van een organisatie ben, maar nogmaals in de eerste plaats ben ik Eelco, de persoon.
En geloof me als ik zeg dat ik prima in staat ben deze 2 te scheiden. Ik kan dan persoonlijk een mening of belang hebben, maar op het moment dat ik in mijn rol als vertegenwoordiger van een organisatie optreed gaat de knop om en behartig ik die belangen, ook al staan ze haaks op de mijne. En mocht ik merken dat me dat niet langer lukt, dan doe ik een stapje terug en laat iemand anders dat onderwerp behandelen. Open, eerlijk en transparant. Dat wil ik zijn.

Het feit dat iemand niet met mij durft te praten, maar wel contact opneemt met een organisatie doet mij echt veel pijn. Ik ben hier echt heel boos vangeworden. Waarom mij dit zoveel doet? Ik heb geen idee, maar ik denk omdat ik me genegeerd voel, niet serieus genomen.

Dus nogmaals: Praat met mij, niet over mij. En mocht iemand zichzelf herkennen in dit verhaal, zie het niet als een persoonlijke aanval, maar als een uitnodiging om met mij in gesprek te gaan. Ik sta er open voor, nu hopen dat jullie dat ook staan.

0