Ik ben Dennis Mateijsen (ervaringsdeskundige) en geboren in 1972. Ik ben getrouwd en heb twee dochters. Ik heb lange…

In 2003 na de geboorte van mijn jongste dochter Isis ben ik binnen 1 jaar tijd ruim 20 kilo afgevallen. In eerste instantie werd er door huisarts die ik destijds had gedacht aan stress betreffende geboorte van mijn dochter. Toen Isis 1 jaar was hadden mijn vrouw en ik samen met Isis een afspraak met haar arts voor controle in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Daar zag de arts een bult in mijn nek. Deze arts gaf het advies om mijn bloed te laten testen op TSH en T4 waarden. Zo kon ik erachter komen of de schildklier goed functioneerde. Tot mijn opluchting was het helemaal mis met de waarden van mijn schildklier. Ik had eindelijk een oorzaak van mijn stress. Ik was zenuwachtig en voelde mezelf de gehele dag opgejaagd. Na het instellen van de medicatie kwam ik weer op gewicht en voelde ik mij weer mens. De jaren die volgde had ik vaak discussie met mijn huidige huisarts. Ik ben een gevoelig persoon. Wanneer mijn schildklier waarden, maar een klein beetje afwijken van de norm heb ik al last. Last van hartversnellingen, kortdurende kloppingen en neerslachtige gevoelens. Dat veroorzaakt angst en onzekerheid. De huisarts gaf vaak aan:”De waarden zijn redelijk normaal”. Maar toch had ik last. Gelukkig bleef ik doorzetten en belde ik mijn huisarts bij twijfel. Tegenwoordig wordt er gelukkig niet meer moeilijk gedaan, wanneer ik bel dat ik bloed willen laten prikken bij twijfel. Maar dit heeft lang geduurd, voordat de assistente en huisarts mij voor mijn gevoel serieus namen. Nog steeds heb ik het gevoel dat ik me nog wel eens moet verantwoorden, wanneer ik contact op neem met mijn huisarts. Ik blijf altijd bij mezelf. Ik ken mijn lichaam, als de beste.
Mijn advies is: “Luister naar je lichaam”. Vergaar meer kennis over de klachten van de schildklier. Stel jezelf op de hoogte van wat wel en geen normaal waarden zijn. Ga in gesprek met je huisarts bij twijfel en laat je doorverwijzen naar een internist, wanneer je dan nog niet gerust gesteld bent.
Mij heeft het enorm geholpen. De afgelopen twee jaar is het gelukkig stabieler en is mijn medicatie goed ingesteld. Zo af en toe moet het bijgesteld worden. Maar ik ben ervaringsdeskundige geworden op dit gebied en voel voortaan goed aan, wanneer het niet goed zit. En bij twijfel laat ik het gewoon controleren door bloed te laten prikken en ben ik ook gerust gesteld, wanneer het wel goed zit.
Daarnaast ben ik meer gaan sporten, gestopt met roken en wat gezonder gaan eten. Dit helpt mij ook!

Dennis Mateijsen.

0