Ik ben Vlinder en ik ben op dit moment van schrijven een dame van 39 jaar oud. Ik…

Ik woon behoorlijk dicht bij een ziekenhuis en toen alles zo stil viel was het een vreemde gewaarwording. De ambulances hoorde je heel erg vaak en ook kwam heel erg vaak de traumahelikopter overvliegen. Het voelde soms net als een film, hier in de buurt hingen ook allemaal rode vlaggen van ‘Hart voor de Zorg’ aan de gevels. Ik zag mijn buren thuiswerken dus aan alles merkte en voelde je dat de hele wereld plotsklaps was veranderd.

Het enige uitje wat ik had was dan ook het uitstapje naar de supermarkt. Maar ergens had ik die stilstand ook best wel nodig en ik denk vele met mij, want ook al heb ik dan geen betaald werk ik merkte op aan mijn lijf dat ik mijzelf al een tijdje geleden voorbij was gelopen.

Maatregelen, wat betekende dat voor mij?

Het is niemand ontgaan, de maatregelen tijdens de Covid-19 crisis. Heel mijn Facebook staat er nog vol mee, niet mijn tijdlijn hoor, ik schermde mij wel af waar ik kon, want het kwam mijn neusgaten wel uit. Het zaaide zoveel verdeeldheid tussen de mensen die ik ken, erg jammer.

Ik kon maandenlang mijn ouders niet zien. Mijn vader zit nog meer in de risicogroep dan mijn moeder, maar beide zijn op leeftijd en hebben geen goede longen. En om daar te komen had ik met de trein gemoeten, en dat mocht niet. Nu inmiddels weer wel maar dan wel met mondkapje. Toch houd ik nog steeds afstand hoor, want ik wil het niet op mijn geweten hebben dat er iets met hen gebeurt. Ook merk ik wel lichamelijk dat ik achteruit ben gegaan omdat de sportschool dicht was, dat heeft wel veel effect op mij gehad. Ik was bijna terug bij af en toen we dus weer bij de osteopaat en fysio terecht konden moest er heel wat werk verzet worden.

koffie

Sociale contacten

Verder heb ik niet zoveel sociale contacten die bij mij komen of naar wie ik ga. Ik heb wel een vriendin en zij heeft ook weinig sociale contacten dus ik kon wel veilig bij haar even een bakje koffie doen en bijkletsen. En dat deed ik dan ook wel als ik me echt te eenzaam voelde. Zij heeft twee pubers in huis maar die zaten dan boven met hun schoolwerk.

Ik merkte wel dat het in het begin beter met mij ging mentaal dan aan einde van de rit. Er is wel degelijk een periode geweest dat ik meer in bed lag dan daadwerkelijk op stond omdat ik soms alleen maar wilde dat de dagen voorbij waren. Op een gegeven moment ben je wel klaar met de achterstallige klusjes en schoonmaakwerk thuis. En toen ik jarig was vond ik het ook helemaal niet leuk. Al zijn mijn drie allerbeste vriendinnen afzonderlijk wel bij mij op visite geweest. Dus ondanks dat ik er tegenop zag had ik de hele dag bezoek en heb ik toch lieve cadeautjes gekregen.

Begeleiding tijdens Corona

Tja, niemand meer die op bezoek kwam om even te checken hoe het met mij ging en de stand van zaken te bespreken. Het ging allemaal per telefoon en eerlijk is eerlijk ik ben niet zo ‘belmiep’. Dus ik heb er ook wel in het begin een aantal overgeslagen omdat ik totaal geen zin had in de telefoon. Het is toch heel erg anders dan iemand die aanbelt en even bij jou binnenkomt.

Al kan ik nu wel zeggen dat ik er door de maanden heen beter in ben geworden, misschien wel een beetje aan gewend ben geraakt. Maar nu heeft mijn begeleider zelf even vakantie. Ik heb een contact door gekregen, maar die persoon ken ik niet dus mij kennende zal ik hem of haar niet uit mijzelf gaan bellen.

Vakantiegevoel

Zo voelde het voor mij dan ook in maart dit jaar, vakantie want alles stopte ineens. Geen vrijwilligerswerk meer en geen huisbezoek van mijn begeleiding dus ik had ineens alle tijd om de taken en klusjes in huis aan te pakken, die al jaren op mij aan het wachten waren omdat ik nu eenmaal niet zoveel per dag kan doen. En we hadden een prachtige lente, dus in de ochtend deed ik mijn klusjes en ‘s middags lag ik heerlijk in de tuin bij te komen met een boek. Ik heb dan ook voor het eerst in mijn leven een record aan boeken uitgelezen.

Eindelijk zomer

Hittegolf, eindelijk hier heb ik het hele jaar weer op gewacht. Ik kan met mijn reuma de warmte beter verdragen dan de kou of de regen en ik moet wel bekennen dat in begin van deze corona-tijd het weer ook enorm fijn was. Daardoor kreeg ik ook wel een vakantiegevoel en is het bloggen er een beetje bij ingeschoten. Gelukkig maar dat ik even een appje erover kreeg want in mijn vorige blog had ik al laten weten wat vakanties met mij doen.

Covid-19 maatregelen, vakantiegevoel en hitte: wat doet het met jou?

0