Hierbij zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Lotte en ben 28 jaar. Ik woon op mezelf in…

Vijf jaar operatie vrij!

Momenteel wordt de serie Topdokters uitgezonden op televisie. In deze serie laten verschillende medische specialisten ons een kijkje nemen in hun dagelijks werk. Ze vertellen openhartig over wat hun werk inhoudt en wat het met hen doet. Ze laten hun hoofd en hart spreken. Het zijn allemaal artsen die met passie hun werk doen en zich met hart en ziel inzetten voor de patiënten. In de media komen artsen vaak negatief in het nieuws. In deze serie worden de positieve inspanningen en successen benadrukt en dat mag ook weleens gezien en gezegd worden. Daarom dit blog waarin ik schrijf over mijn eigen topdokters! Daarbij komt nog dat ik op 21 juli vijf jaar operatie vrij was, voor mij persoonlijk een belangrijke mijlpaal die niet ongezien voorbij mag gaan.

dokter

Vertrouwen geschaad

Zoals jullie in mijn eerdere blogs hebben kunnen lezen is voor mij een doktersbezoek zeker niet vreemd. Ik heb veel verschillende ziekenhuizen vanbinnen mogen aanschouwen. Tussen mijn 17e en 25e levensjaar heb ik vele behandelingen en operaties ondergaan, onder andere omdat er sprake was van complexe heup- en rugproblemen en chronische pijn. Naast succesvolle behandelingen, waren er ook tegenvallers die resulteerden in fysieke achteruitgang. Ook het contact met sommige artsen was onprettig en ik voelde mij vaak niet serieus genomen. Dit maakt dat ik een periode heb gehad waarin ik negatief sprak over artsen en dat mijn vertrouwen in de medici behoorlijk was geschaad.

Positieve ervaring bij behandeling voor chronische pijn

Gelukkig heb ik ook positieve ervaringen. Er zijn ook artsen die mij van grote problemen hebben afgeholpen. Mijn eerste top dokter leerde ik kennen in verband met mijn chronische pijnklachten die niet behandelbaar leken. Ik had al 2,5 jaar chronische pijn die 24 uur per dag aanwezig was. Ondanks een grote hoeveelheid diverse pijnstillers, kregen we de pijn niet onder controle maar werd deze alleen maar erger; zelfs de maximale dosering bood geen soelaas. Ik had zelf de hoop al bijna opgegeven en was radeloos en bang dat ik nooit meer pijnloos door het leven kon gaan.

Mijn toenmalige arts zei dat er niets te vinden was en wilde mij naar een psycholoog doorverwijzen. Ik wilde hier niet aan meewerken, omdat ik zeker wist dat er fysiek gezien iets goed mis was en vroeg om een verwijzing naar een academisch ziekenhuis. Gelukkig maakte ik hier kennis met een hele vriendelijke orthopeed die mij wel serieus nam en ook direct op de scans zag wat er mis was. Dit was een opluchting, mijn klachten bleken 100% van fysieke aard en veel beter nog, er kon iets aan gedaan worden. Een zware tijd volgde, ik moest twee grote operaties ondergaan. Het herstel verliep niet zoals het hoorde, ondanks alle inspanningen en de goede voorbereiding kreeg ik een infectie. Dit resulteerde in een extra ingreep en een langdurige behandeling met antibiotica. Uiteindelijk ben ik in totaal zes keer aan mijn heupen geopereerd voordat ik klachtenvrij was.

In deze moeilijke periode heeft de arts uit het academische ziekenhuis mij echt heel goed bijgestaan. Ze bood een luisterend oor en was erg begaan met mij. Ze kwam met regelmaat langs om te kijken hoe het ging. Ik kreeg zelfs haar mobiele nummer om haar persoonlijk te kunnen bereiken wanneer er iets mis was. Na 2,5 jaar heeft zij mij van mijn forse pijnklachten kunnen bevrijden. Het klinkt gek, maar door deze behandeling heb ik weer plezier gekregen in het leven en kon ik positief en met vertrouwen naar de toekomst kijken. Ik ben haar dan ook eeuwig dankbaar. Uit blijk van mijn waardering en dankbaarheid heb ik haar dit ook gezegd. Positieve ervaringen wilde ik ook graag benoemen.

Rugoperatie

Mijn andere top dokter leerde ik kennen toen ik werd doorgestuurd voor mijn rugproblemen. De arts schrok van mijn rugproblematiek en noemden het zeer complex. Ik had een kyfose (bolle bovenrug), een behoorlijke scoliose (S- bocht) en een hyper lordose (extreem holle rug). Hij gaf aan dat hij het nog nooit zo ernstig had gezien in zijn carrière. De arts adviseerde mij om een risicovolle en zware rugoperatie te ondergaan. Dit omdat anders de situatie alsmaar zou verergeren en mijn organen op den duur in de verdrukking zouden komen. Het was een probleem wat moeilijk operabel zou zijn, maar er was geen andere optie dan toch te opereren. Gelukkig durfde de arts dit aan. De operatie heeft uiteindelijk 8 uur geduurd. Ik voelde me vrij goed door de juiste pijnstilling en de goede zorg van de ic-verpleegkundige. De artsen waren erg tevreden en vertelden dat de operatie naar tevredenheid was verlopen.

Na twee weken ging het helaas mis. Mijn angst was uitgekomen, ondanks de inspanningen van de artsen en mijzelf had ik ook nu een ontsteking opgelopen. Ze hebben mij meteen geopereerd om de wond schoon te spoelen. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat ik drie verschillende en heftige bacteriën in mijn bloed had. Dit betekende een lange en intensieve behandeling met antibiotica. De artsen wilden geen enkel risico nemen en kozen er daarom voor om mij maar liefst drie maanden intraveneus te behandelen met diverse soorten antibiotica.

Door deze tegenslag heb ik uiteindelijk 10,5 week in het ziekenhuis moeten verblijven. Mijn behandelend arts heeft mij tijdens deze periode super gesteund. Hij was betrokken bij de gehele behandeling en was zeer begaan met de situatie. Hij bezocht mij bijna iedere dag. Ook toen hij naar het buitenland was, wilde hij op de hoogte blijven van mijn situatie. De arts-assistenten moesten hem regelmatig bloeduitslagen en foto’s van de wond toesturen. Op deze manier kon hij op een afstand de situatie monitoren en zo nodig de behandeling aanpassen.

Ook deze arts ben ik eeuwig dankbaar. Als hij de operatie niet had aangedurfd dan weet ik niet hoe de toekomst was verlopen. Door deze operatie zit ik behoorlijk recht en kost zitten veel minder energie. Maar het allerbelangrijkste is dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen en mensen mij (weer) als volwaardig mens zien.

Persoonlijke aandacht

Bovenstaande ervaringen zijn heel heftig geweest en zijn allesbehalve normaal verlopen. Ondanks dat zijn deze artsen toch topdokters voor mij en zal ik hen niet snel vergeten. Ik heb gemerkt dat een goede ervaring niet alleen te maken heeft met de vraag of een behandeling succesvol verloopt, maar des temeer met hoe je het contact met een arts ervaart. Naast deskundigheid is persoonlijke aandacht in mijn optiek net zo belangrijk. Ik weet heel goed dat de huidige tijd waarin er sprake is van vaak complexe zorgvragen en een hoge werkdruk het lastig maakt om oog te hebben voor het stukje persoonlijke aandacht. Maar probeer er toch tijd voor te maken. Werk niet alleen vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Dan maak je voor de patiënt echt het verschil en krijg je misschien ook de titel top dokter opgespeld.

+1