Mijn naam is Gijs Franken, in 2009 op 23 jarige leeftijd te horen gekregen dat ik een vorm…

Vakantie is voor velen er even tussenuit zijn. Toch is het voor mij een jaren lange zoektocht die nog steeds niets heeft opgeleverd.

Ten eerste zijn de meeste vakanties die aangeboden worden niet zoals ik ze wil zien. Op vakantie met gelijkgestemden zou ik wel willen, maar bestaan deze wel? Is het programma van te voren al bekend? En wat voor vrijwilligers gaan er mee? Toch hele duidelijke vragen, lijkt mij. Waar praktisch gezien, denk ik, zeker meer mensen met autisme baat bij zouden hebben.

Afgelopen jaren heb ik bij meerdere organisaties aangeklopt, maar als antwoord krijg je vaak: “Onze doelgroep is mensen met autisme tot 18 jaar”. Of gaan ze op vakantie naar een camping: hoeveel externe prikkels wil je hebben en zetten ze in de reisgids wat we kunnen gaan doen? Wat voor mensen met autisme juist nodig is, is duidelijkheid. Zeker op vakantie! En gaan er vrijwilligers mee die weten hoe ze met mensen met autisme moeten omgaan?Terwijl als een organisatie die voor “normale” mensen reizen organiseert, het zo in de reisgids een programma kan presenteren.

Waarom is het zo moeilijk dit te doen voor mensen met autisme?

Misschien ben ik weer aan het pionieren op dingen die nog niet bestaan, omdat ze er nog niet mee in aanraking zijn gekomen.

We wachten maar af.

0