“Wat doe jij nou eigenlijk de hele dag?” Dat is een vraag die ik veel hoor van mensen…

Vandaag is de laatste dag voor mijn zwangerschapsverlof. Best een groot life event kan ik wel zeggen.

In mijn werk begeleiden we regelmatig mensen bij hun eigen life event, bijvoorbeeld voor het eerst zelfstandig wonen. Een super leuke en spannende tijd voor alle betrokkenen.

Ken je die vanzelfsprekendheden in je gezin? Van die onuitgesproken regeltjes, taken en rollen van iedereen?

We eten om half 6, op vrijdag eten we friet, je moeder attendeert je op de post, je wordt geroepen in de ochtend om op te staan, je brood wordt gesmeerd, op zondag wordt er naar oma gegaan, je vader doet de weekboodschappen, de koelkast is gevuld, de was wordt gedaan.

En dan ga je op jezelf wonen en moet je het zelf gaan doen. En vaak kun je al die losse dingen wel, koken, huishouden, opstaan. Maar als het dagelijks achter elkaar terug keert, kan het best veel zijn.

Vaak worden die vanzelfsprekendheden niet gedeeld met begeleiding, omdat het zo normaal is. Ouders blijken onbewust heel veel te doen en te helpen in het dagelijks leven.

En soms lopen dingen daardoor minder vanzelfsprekend als je op jezelf gaat wonen. De post wordt vergeten, je staat te laat op, vergeet te eten.

En is dat erg? Welnee, dat maken we allemaal mee. Dat is ook nodig om te gaan ontdekken hoe jij je eigen leven wilt gaan leven. Je zult je eigen gewoontes gaan krijgen in je huishouden en je eigen keuzes gaan maken.

Maarrr, het is wel erg fijn voor ouders, kind en begeleiding als we deze dingen van elkaar weten, en begrijpen wat de vanzelfsprekendheden waren die geholpen hebben. Een mooi moment voor begeleiding om daar eens naar te vragen.

Mijn blogs zullen door mijn collega’s overgenomen gaan worden voor de komende 4 maanden.

Fijne lente en zomer iedereen!

Marije

0