Hallo allemaal,Ik zal mijzelf voorstellen mijn naam is Charissa Fens, ik ben 24 jaar en ik woon in…

Aan het einde van mijn eerste schooljaar op ROC Tilburg werd ik benaderd of dat ik het leuk zou vinden. Om in het schooljaar dat zou volgen presentaties te geven aan de eerste jaars van de opleidingen in gezondheidszorg. Ik besloot het te doen.

Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en heb ik er 4 van deze voorlichting ochtenden op zitten. Elke keer is weer anders, maar toch op zijn eigen manier weer bijzonder. Elke groep is op zich zelf heel anders. Sommige groepen zijn heel druk andere weer heel stil.

Gisteren 30 januari heb ik weer drie voorlichtingen verzorgd. Aan drie groepen zou ik mijn verhaal vertellen. Deze groepen waren eerste jaars studenten van de opleiding, verpleegkundige, verzorgde en doktersassistente.  De eerste groep was erg stil en durfde niet echt vragen te stellen. De tweede groepen die hierna volgde durfde wel vragen de vragen te stellen die hun bezig hielden. Vragen die vaak toch voorbij komen zijn:

–        Hoe kies jij je kleren uit?
–        Wat wil je later voor baan gaan doen?
–        Hoe kom je naar school?
–        Hoe werk je dan op school?
–        Hoe gaat je familie er mee om?
–        Kun je op jezelf wonen?
–        Hoeveel kost de opleiding van een geleidehond?
–        Wat kan een geleidehond allemaal?
–        En vaak een beetje onzeker komt er ook de vraag of ik een vriend heb.

De vraag die het meeste binnen kwam gisteren was de vraag: Wat zou ik graag goed willen zien? Op dit moment is er een ding wat ik wel zou willen kunnen zien. Maar er is een reden dat ik er op dit moment voor kies om dit nog even voor mij zelf te houden. Omdat dit iets is dat niet alleen mij zelf aangaat maar ook mensen direct uit mijn eigen omgeving.

Ik ervaar deze dagen als leuk, en hoop dat andere mensen iets opsteken van mijn verhaal. Dat ze door het stellen van vragen een beter beeld krijgen van mijn wereld. Want de meeste mensen in deze wereld zijn goedziend. Als je volledig blind ben dan kunnen mensen daar een voorstelling van maken. Maar in het geval dat er nog een beetje restzicht over is dan begrijpen mensen dit niet. Dan krijg je opmerkingen als dat je dan maar een bril moet opzetten. Ik probeer zo goed mogelijk te functioneren in een ziende wereld maar laat een ding duidelijk zijn aan de eisen die goed zienden stellen qua zicht kan ik niet voldoen. Maar toch kan ik heel veel dingen zei het dat, dat wel op mijn eigen manier is.

Deze presentaties geven heeft er ook wel voor gezorgd dat ik er achter ben gekomen dat ik het erg leuk vind om voor een groep mensen te staan. Mensen die mij al langer kennen zullen dat niet zo snel voor kunnen stellen. Ik vond dit altijd verschrikkelijk probeerde er liever onderuit te komen. Maar toch is dit langzaam zo gegroeid. Later zou ik best wel iets willen met voor een groep mensen staan. Niet perse om mij eigen verhaal te vertellen. Maar gewoon ze van informatie te voorzien op welk gebied dan ook.

0