Hierbij zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Lotte en ben 28 jaar. Ik woon op mezelf in…

Door mijn beperking, ben ik op het gebied van transfers en verzorging volledig afhankelijk van hulpmiddelen en anderen. Voor zaken die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, is dit in mijn geval niet altijd even vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan het spontaan ondernemen van activiteiten zoals een dagje weg of op vakantie gaan.

Voor mij is het zeker niet gemakkelijk om op vakantie te gaan. Denk aan zaken zoals het regelen van aangepast vervoer, het beschikken over de juiste hulpmiddelen en het verkrijgen van de benodigde verzorging. Gelukkig zijn er organisaties zoals De Zonnebloem die hierin een uitkomst bieden. Ze organiseren vakanties voor mensen met een fysieke beperking die zonder hen niet of moeilijk in staat zijn om op vakantie te gaan.

Dit jaar was ik echt toe aan vakantie, het was alweer twee jaar geleden. Dit omdat ik in die tijd aan mijn rug ben geopereerd en hiervan moest herstellen en omdat ik door mijn studie gebonden ben aan de zomerperiode en hierdoor maar een beperkte periode kan inschrijven voor het deelnemen aan een vakantie.

Dit jaar ben ik fysiek in orde en vielen de jongerenvakanties van De Zonnebloem op een gunstig moment. Ik was dan ook verheugd toen ik hoorde dat ik was ingeloot voor de bootreis van afgelopen week.

Ik heb een fantastisch vakantie mogen beleven. Ik kon elke dag passagieren in mooie steden, het eten was super en ik heb een hoop leuke en lieve mensen mogen ontmoeten. Maar buiten dat, is er nog iets anders wat een cruciale rol speelt in deze vakanties namelijk de vrijwilligers. Zonder de inzet van vrijwilligers zijn deze vakanties niet mogelijk. Zij voorzien namelijk in het verzorgen van de gasten, het begeleiden van gasten tijdens het passagieren, het verzorgen van heerlijk eten en alle anderen werkzaamheden die nodig zijn om ons een fantastische vakantie te bezorgen.

Ik ben iedere keer weer heel dankbaar voor het feit dat mensen dit voor ons willen doen. Mensen hebben het vaak druk genoeg met hun werk en/of gezin Daarnaast is het ook vaak zo dat de vrijwilligers hun eigen vakantiedagen moeten afgeven om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen. Met de nadruk op WERK. Wanneer je als vrijwilliger meegaat op een vakantiereis is het vaak ren- en vliegwerk. Vooral als zorgvrijwilliger is het werk fysiek zwaar en zijn de dagen erg lang en de nachten kort.

Mensen beseffen vaak niet dat ik alleen op vakantie kan door de inzet van vrijwilligers. Dit omdat ik dus volledig afhankelijk ben van zorg en omdat ik door mijn financiële situatie niet instaat ben om veel geld neer te tellen voor een vakantie. Door de inzet van vrijwilligers kunnen de vakanties tegen een normaalprijs worden aangeboden.

Daarom wil ik jullie via deze blog laten zien wat de inzet van vrijwilligers voor mij betekent. Door hen ben ik in staat om een mooie vakantie te beleven. Ik wil daarom ook alle mensen bedanken die zich op deze manier inzetten voor de medemens. Het ontroert me iedere keer weer. Ook deze vakantie was dat zeker ook het geval. Ook wil ik werkgevers en overheid laten inzien dat vrijwilligerswerk (in de zorg) van cruciaal belang is. Dit voorkomt eenzaamheid en bevordert het participeren in de samenleving voor mensen met een beperking.

Ik ben van mening, dat mensen die zich hiervoor inzetten meer waardering moeten krijgen en beloond moeten worden voor hun inzet. Al is het maar in de vorm van een tegemoetkoming in bijvoorbeeld de vakantiedagen. Hopelijk zijn er meer mensen die hier hetzelfde over denken en wordt hier iets mee gedaan.

Voor alle mensen die zich inzetten als vrijwilliger: “ga zo door!” en voor alle anderen onder ons zou ik zeggen: “zet je in voor de medemens en zie wat je ervoor terugkrijgt”.

0