In augustus 2018 ben ik gestopt als deelnemer van BroedplaatsZ. Dank voor het plekje dat ik hier heb…

lunar eclipse

Gisteren maakte ik kennis met een voor mij nieuwe manier van traumabehandeling: imaginaire exposure.
Een korte uitleg:

Imaginaire exposure of blootstelling betekent dat de therapeut u stimuleert om nare herinneringen aan de schokkende gebeurtenis(sen) herhaald en langdurig te herbeleven.
Het doel is dat u herinneringen minder gaat vermijden, zodat u de gebeurtenis kunt gaan verwerken.
Klachten nemen af en u ervaart geleidelijk minder angst bij het praten over de traumatische gebeurtenis. In de meeste gevallen maakt de therapeut van iedere bijeenkomst een geluidsopname die u meerdere keren per week dient te beluisteren.
(tekst afkomstig van PsyQ)

De reden om voor een andere insteek dan EMDR te kiezen: in de sessies die over een dieper liggend traumafragment gingen bleef de emotie uit. Ik kon het beeld voor me zien, maar het deed me niets. Althans, niet tijdens de sessie. ’s Avonds, thuis, gingen die poorten wel open, maar dan was er natuurlijk geen therapeut bij om me door middel van oogbewegingen te helpen de pijn af te zwakken en opnieuw op te slaan. En dat frustreert!
Dit heb ik aangekaart bij de therapeut. Hij gaf aan dat er nog een andere methode was, die meer ingaat op details van gebeurtenissen. Of ik die wilde proberen? Verder gaan met EMDR was ook een optie, wellicht dat er in volgende sessies meer los zou komen.
Ik had al wel gelezen over exposure en het leek me heftig. Maar juist het oproepen van emoties én er thuis ook aan te kunnen werken sprak me aan. Kansrijker. En fijn dat ik het mag proberen zonder schepen achter me te verbranden. Dus ja, dat wilde ik zeker proberen.

Ik kreeg het eerder gemaakte lijstje met belastende gebeurtenissen mee om thuis na te voelen of daar al iets in veranderd was. Te bekijken met welke onderwerpen ik aan de slag wilde en in welke mate ze mijn dagelijks leven dwarszitten.
Dat was een heel proces, maar laat ik het kort houden: ik heb een nieuwe lijst kunnen maken en bracht die mee naar de volgende afspraak.
De therapeut legde me nog meer uit over deze therapie en we namen samen de lijst door. Niet leuk, niet fijn. Ik heb fragmenten benoemd waar ik nooit eerder met een therapeut over gepraat heb. Ik koos een fragment uit en we spraken af daar na het weekend mee te starten.

Het weekend heb ik in overlevingsmodus aan me voorbij zien gaan. Haast geen slaap, een constant gevoel van paniek en overal van schrikken. Een sterk gevoel van onvermogen, angst om compleet uit elkaar te vallen en bevestigd te zien wat mijn voormalig behandelaar zei tijdens het laatste gesprek: “ik raad je traumabehandeling sterk af. Ik denk niet dat je het aankunt”.

Toen het eindelijk maandag werd en ik in de behandelkamer zat was de paniek al iets gezakt. Die vlamde natuurlijk wel weer even op toen ik mijn ogen sloot en begon te vertellen.
“Het is laat in de avond. Ik lig in bed en word half wakker van de deur die open gaat. Er komt iemand binnen.” En zo verder, tot het eind. De therapeut vroeg me het fragment nogmaals te vertellen, met meer details. Ik vertelde nog een keer en zag dat de kamer niet helemaal donker was. Vertelde hoe ver de deur van mijn hoofdeinde vandaan was, vertelde over de geur van aftershave die verraadde wie er op mijn bed was gaan zitten.
Tussendoor vroeg de therapeut telkens hoe hoog de spanning was (we hadden een bovengrens van 85 afgesproken) en als die te ver opliep vroeg hij me verder te vertellen met minder details.
Ik vertelde, met veel haperingen, opnieuw en opnieuw. Wat aan het begin van de sessie een zwart-witfoto was veranderde in een 3D-film. Ik zat in die film en hoorde, zag, rook en voelde alles zoals het ‘toen’ was. Met 1 groot verschil: hier kon ik uit. Hoeveel angst ik ook voelde, ik kon het verdragen omdat ik wist dat ik veilig was in het hier & nu.

Na een half uur stopten we. Ik moest echt even landen. We bespraken de sessie. Voor mijn gevoel was het goed gegaan en dat vond hij ook. Of ik er verder mee wilde? Ja, zeker.
Hij schatte in dat we nog twee sessies en alle tussenliggende dagen nodig zouden hebben voor dit fragment.

Het was fijn dat Albert op me gewacht had (zoals hij ook tijdens elke EMDR-sessie heeft gedaan. Ja, daar bof ik mee, het reizen per OV is op die manier haalbaar), ik was wat wiebelig.

De opname die ik gemaakt had bleek volkomen prut. Daar heb ik me heel de avond druk over gemaakt, want hoe moest ik nou huiswerk gaan maken? Uiteindelijk vond ik vanmorgen een appje om het volume een flinke boost te geven en bleek mijn stem toch nog hoorbaar. Best wel symbolisch dat mijn stem zo slecht hoorbaar is dat een recorder ‘m registreert als ruis…

’s Avonds in bed, toen Albert al sliep, kwamen de tranen.
Ik ben blij met deze tranen. Ik voel.

 

0