Hierbij zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Lotte en ben 28 jaar. Ik woon op mezelf in…

De lente is alweer een maand oud. Mensen genieten van de langere dagen, de mooie natuur en het mooie weer. De vogeltjes fluiten, de kinderen spelen buiten en mensen voelen zich energiek en vrolijk. Naast dat de lente ons veel positiefs brengt, is er ook iets wat veel mensen minder vrolijk maakt en wat ons bezighoudt namelijk ons spiegelbeeld. We staan voor de spiegel en het lijkt wel of onze imperfecties worden uitvergroot. Je maakt je druk om dat zwembandje, de vetrolletjes of je dikkere billen en bovenbenen. Die wil je natuurlijk voor de zomer wegwerken om je te kunnen vertonen op het strand of om dat mooie zomerjurkje aan te kunnen.

De media speelt hierop in en versterkt onze onzekerheden. Ze confronteren ons met termen zoals: zomerslank en bikiniproof en promoten de nieuwste diëten. Daarnaast zien we in reclames en tijdschriften de mooiste modellen die voldoen aan het schoonheidsideaal. Dit maakt dat we massaal naar de sportschool gaan en aan het diëten slaan. Voor iedereen een lastig punt, maar voor mensen met een fysieke beperking een echte uitdaging. Mij wordt weleens gevraagd hoe ik ervoor zorg dat ik fysiek gezond blijf. Mijn persoonlijke ervaringen deel ik in dit blog.

Slank en fit blijven met fysieke beperking is grote uitdaging

Ook wanneer je een fysieke beperking hebt, word je met bovenstaande geconfronteerd en voldoe je net als ieder ander het allerliefst aan het schoonheidsideaal. Dit geldt ook voor mij. Toen ik jonger was, had ik minder last van mijn beperkingen en was ik een stuk mobieler. Ik heb jarenlang iedere week ponygereden, gezwommen en gefitnest. Dit zorgde ervoor dat ik mijn lichaam redelijk goed in vorm kon houden. Door operaties en fysieke achteruitgang is dit nu een stuk lastiger en is sporten eigenlijk niet meer mogelijk. Ik kan door te fitnessen mijn armkracht op peil houden, maar andere sporten zijn niet uitvoerbaar of fysiek gezien te belastend. Mijn lichaam slank en fit houden is dus een grote uitdaging.

Discipline en doorzettingsvermogen

Vorig jaar toen vroeg ik aan mijn fysiotherapeute hoe ik mijn buikspieren kon trainen, want ook ik wilde wat kilootjes kwijt. Ik kreeg als antwoord: ‘Die kan je niet trainen want je rug is volledig vastgezet, dus je zal het moeten doen met hoe het nu is.’ Dit kwam hard aan en deed mij verdriet. Ik heb al een lichaam wat vaak niet doet wat ik wil en nu moest ik ook nog accepteren dat ik ook hier geen invloed op kan uitoefenen. Maar…. uiteraard gaf ik niet op en wilde ik toch een poging wagen om wat kilo’s af te vallen. Ik hoor je denken: ‘Mooi streven, maar hoe doe je dat dan?’ Zoals ik net beschreef is sporten lastig. Ik kwam tot de conclusie dat er maar een mogelijkheid was en dat was jawel hoor, net als velen anderen het beginnen aan een van de welbekende diëten.

Ik heb een jaar lang maaltijden vervangen door een shake en daarnaast koolhydraatarm gegeten. Met veel discipline en doorzettingsvermogen is het mij gelukt om in een jaar tijd zes kilo af te vallen. Hier was ik zeker tevreden mee, maar ik had van tevoren gehoopt dat het sneller zou gaan. Afvallen met een fysieke beperking vergt dus veel van je, vooral op psychisch vlak.

koolhydraatarm

Balans

Toen kwam er een nieuwe uitdaging, het onderhouden en behouden van mijn fysieke gezondheid en gewicht. Dat vind ikzelf nog altijd moeilijk. Het is een kunst om een balans te vinden tussen het ‘echte’ diëten en je oude eetpatroon. Ik zeg altijd: ‘Ik dieet niet meer, maar let wel op wat ik eet.’ Voeding is iets waar ik mij elke dag van bewust ben en waar ik over nadenk. Ik mag van mezelf zeker ook zondigen en genieten van een lekker stuk taart of een avondje heerlijk uit eten gaan, maar ik zorg er wel voor dat ik de dag daarna de balans herstel door bewust gezond te eten. Ik zeg altijd maar: ‘De kilo’s gaan er heel makkelijk aan, maar ooo zo moeilijk af.’ Daarnaast wil ik graag redelijk gezond 80 worden. Deze gedachte zorgt ervoor dat ik weet waar ik het voor doe en maakt dat ik het volhoud. Het is echt een stok achter de deur.